• The Wiseman

    Η εξόρμηση της Wood & Co στην Αθήνα και ο αφοπλιστικός Β. Γκρίσιν

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η grande εξόρμηση της Wood & Co στην Αθήνα 

    Μεγάλα επενδυτικά «σπίτια», επιπέδου Tier1, καθώς και fund managers με γνώση της ελληνικής αγοράς θα συμμετάσχουν στο ετήσιο “Wood΄s Greek Retreat in Athens” που πραγματοποιεί η γνωστή επενδυτική εταιρεία Wood & Co. στις 3 και 4 Μαίου στην Αθήνα.

    Φέτος το επιτυχημένο roadshow που ήδη μετρά έξι συνεχόμενα χρόνια, θα φιλοξενηθεί στο Divani Apollon Palace στη Βουλιαγμένη και ήδη μαθαίνουμε από πλευράς εταιρειών έχουν δηλώσει συμμετοχή το σύνολο των τραπεζών και οι μεγαλύτερες εισηγμένες του FTSE-25. Το διήμερο roadshow είναι η επιτομή του business and pleasure: εκτός από τις συναντήσεις των θεσμικών με τους εκπροσώπους και επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και δείπνο σε γνωστά εστιατόρια, όπως το «Kuzina» στο Θησείο και το «Γαρμπή» στο Καβούρι.

    H Wood γνωρίζει άλλωστε καλά την Ελλάδα. Πέραν των εταιρειών που καλύπτει επενδυτικά, στο senior management της εταιρείας με έδρα την Πράγα, βρίσκεται από το 2014 ο Αλέξανδρος Μπουλουγούρης, στέλεχος με σημαντική εμπειρία στις αγορές, πρώην επικεφαλής της ΕΔΕΚΤ (της εταιρίας διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων) και προηγουμένως Senior Equity Analyst στην Credit Agricole Cheuvreux.

    Παίρνουν το όπλο τους οι τράπεζες

    Και μιας και ο λόγος για επενδύσεις, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο γύρω από τις ελληνικές τράπεζες και τους αναλυτές να αποκτούν μεγαλύτερη ορατότητα για την έκβαση των stress tests, το επόμενο διάστημα η στήλη μαθαίνει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις «βαριές» περιπτώσεις εταιρειών με κόκκινα δάνεια. Στο επίκεντρο του NPL’s Forum βρίσκονται επιχειρήσεις από τον ξενοδοχειακό κλάδο, τα τρόφιμα, το λιανεμπόριο, τον κλάδο του αυτοκινήτου και τη βιομηχανία.

    O je m’en fous Βασίλης Γκρίσιν

    Εκεί που οι τράπεζες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή, είναι στις περιπτώσεις των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών. Η περίπτωση του Lakitira είναι η πλέον χαρακτηριστική. Όπως ήταν και η περίπτωση της γνωστής εταιρείας Alpha Grissin, μιας από τις πρώτες που οι τράπεζες πήραν τα κλειδιά, όπως απειλούσαν διάφοροι επιχειρηματίες πριν δουν αυτό να γίνεται πράξη.

    Για την ιστορία, Η καταγγελία των δανείων της εταιρείας από τις τράπεζες (καθώς η εισηγμένη δεν εξυπηρετούσε τις υποχρεώσεις της, ούτε υπήρχε διάθεση να μπει φρέσκο χρήμα) και η έκδοση διαταγών πληρωμής από πιστωτές, οδήγησε σε «κανόνι» που υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία οδεύει δε ειδική διαχείριση ή και πτώχευση, με τους προμηθευτές και του εργαζόμενους να αναζητούν άκρη για τις απαιτήσεις τους

    Ο ιδρυτής, πάντως της εταιρείας, Βασίλης Γκρίσιν, επανεμφανίστηκε σε γνωστό στέκι των βορείων προαστίων ιδιαίτερα χαλαρός τις ημέρες του Πάσχα. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το εάν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη για την περιπέτεια που αντιμετωπίζει, εμφανίστηκε ψύχραιμος, λέγοντας ότι οι τράπεζες μπορούν να πάρουν ότι βρουν από την εταιρεία για να καλύψουν τη ζημιά τους, τα υπόλοιπα φθάνουν και περισσεύουν…

    Ούτε ΟΤΕ Power, ούτε ΟΤΕ Bank

    Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε στην αγορά η κίνηση του ΟΤΕ να αιτηθεί την εγγραφή του στον ΕΣΕΠΗΕ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Τα σενάρια περί εισόδου του Οργανισμού στον τομέα της ενέργειας δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν, αφού ο ΟΤΕ λειτουργεί ήδη σήμερα ως αυτοπρομηθευτής, μπορεί δηλαδή να προμηθεύει ρεύμα στα καταστήματα και τις εγκαταστάσεις του έχοντας άδεια προμήθειας.

    Στελέχη του ΟΤΕ απέκλειαν το ενδεχόμενο εισόδου του ΟΤΕ στην αγορά ρεύματος προς αναζήτηση προφανώς συνεργιών και συνεργασιών, όπως είχαν πράξει και μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν κυκλοφόρησαν φήμες για τη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας στα πρότυπα αντίστοιχης της DT στην Πολωνία.

    Αν και τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν αποκλείεται, αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον ΟΤΕ είναι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 5% του Δημοσίου στη Deutsche Telekom, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Ως γνωστόν, οι Γερμανοί άσκησαν το δικαίωμα που κατείχαν και έναντι 284 εκατ.ευρώ θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο 45%. Η διαδικασία βρίσκεται τώρα σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του μήνα – αρχές Μαίου.

    Έρχεται η Wind Vision 

    Και μιας και πιάσαμε τα τηλεπικοινωνιακά, στις 26 Απριλίου ανακοινώνεται και επίσημα η εμπορική διάθεση της Wind Vision, της τηλεοπτικής πλατφόρμας της Wind. Θα είναι διαθέσιμη για κινητές συσκευές smartphone και tablet και θα διαθέτει πάνω από 60 τηλεοπτικά κανάλια και φυσικά το αθλητικό περιεχόμενο των Novasports k.a. Με αυτή την κίνηση η Wind μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα quad play, ήτοι σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet και TV.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ