• LIFE&STYLE

    Εννέα τρόποι να αντιμετωπίσετε το burnout από τη δουλειά

    • NewsRoom


    Νιώθετε εξαντλημένοι, κουρασμένοι, σέρνετε τα πόδια σας για να πάτε στη δουλειά; Μπορεί να πάσχετε από σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης ή αλλιώς burnout.

    Το στρες στον χώρο εργασίας είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες, ιδίως όταν κάποιος εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες, σε δύσκολα ωράρια ή όταν η απόσταση από το σπίτι στη δουλειά είναι πολύ μεγάλη.

    Η μεγάλη πρόκληση σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι τόσο η ίδια η δουλειά, αλλά η επίτευξη μιας συναισθηματικής, πνευματικής, σωματικής και ψυχικής ισορροπίας στη ζωή.

    Πώς, όμως, μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το στρες και να ανακτήσει τις δυνάμεις του σε αυτήν την περίπτωση;

    Σύμφωνα με τον Tim Cole, ιδρυτή και CEO της εταιρείας συμβούλων The Compass Alliance, υπάρχουν εννέα τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσου να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και την όρεξή σας για δουλειά.

    1) Γραφτείτε γυμναστήριο

    …και πηγαίνετε τακτικά. Όπως λέει ο Tim Cole, αν γυμνάζεστε σαν αθλητής, μπορείτε να έχετε και επιδόσεις αθλητή. Αν λειτουργείτε σαν θεατής, όμως, τότε μην περιμένετε κάτι παραπάνω από μια καλή θέση στις κερκίδες.

    2) Τρώτε υγιεινά

    Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τη διατροφή σας και τις ώρες που τρώτε και, δυνητικά, να προκαλέσουν ακόμη και προβλήματα υγείας,

    3) Συνδεθείτε περισσότερο με τους φίλους σας

    Οι κοινωνικές επαφές είναι ζωτικής σημασίας για κάθε άνθρωπο. Κανείς δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις επαφές που έχει στον χώρο εργασίας.

    4) Βρείτε έναν σύντροφο που καταλαβαίνει και μπορεί να σας στηρίξει

    Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε κάποιον που θα σας βοηθά να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα και δεν θα αφήνει να σας ρουφήξει η δίνη.

    5) Αν επιλέγετε να πίνετε αλκοόλ, περιορίστε το και μην το κάνετε κομμάτι του εργασιακού βίου σας…

    …ακόμη και σε επαγγελματικές συναντήσεις εκτός του χώρου εργασίας.

    6) Αναγνωρίστε και αγκαλιάστε την πίστη σας

    Στη ζωή, υπάρχουν φορές που ο καθένας μας έρχεται αντιμέτωπος με τις αδυναμίες του ίδιου, των άλλων, αλλά και του… εταιρικού κόσμου και η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας.

    7) Αποκτήστε χόμπι

    Ναι, υπάρχει ζωή και εκτός δουλειάς, αλλά πρέπει να τη φτιάξετε. Επίσης, είναι σημαντικό, όταν φεύγετε για διακοπές, να αφήνετε τη δουλειά σας στο γραφείο.

    8) Να είστε δραστήριοι

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγείας σας, γι’ αυτό και αξίζει να βάλετε στη ζωή σας τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας φυσικής άσκησης την εβδομάδα.

    9) Συνεχίστε να γυμνάζετε τον πιο σημαντικό μυ σας: το μυαλό σας

    Μπορεί και θα πρέπει να είναι ένα πάθος που θα σας στηρίξει χρόνια μετά την καριέρα σας. Το σώμα κάποια στιγμή θα γεράσει. Αλλά το μυαλό μπορεί να μείνει πάντα νέο.



    ΣΧΟΛΙΑ