• ΥΓΕΙΑ

    Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση: Αποτελεσματικό «φάρμακο» η χορτοφαγία, σύμφωνα με νέα έρευνα

    • Έφη Τσιβίκα


    Μια ως επί το πλείστον χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει στα άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση ανακούφιση παρόμοια με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την πάθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα στομαχικά οξέα συνήθως συσσωρεύονται στο λαιμό, μια κατάσταση παρόμοια με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)- ή αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αποκαλούν καούρα.

    «Τα άτομα με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση συνήθως δεν έχουν καούρα», εξήγησε ο Δρ. Craig Zalvan, επικεφαλής ερευνητής στη νέα μελέτη.

    «Αντίθετα, έχουν συμπτώματα όπως βράχνιασμα, χρόνιο πονόλαιμο, επίμονο βήχα, κατάποση οπισθορινικών εκκρίσεων και αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό».

    Το πρόβλημα συχνά αντιμετωπίζεται με φάρμακα για τη ΓΟΝΠ, γνωστά ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs).

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φαρμακευτική αγωγή βοηθά ορισμένα άτομα με την πάθηση, ωστόσο δεν είναι αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς. Έτσι, οι επιστήμονες στρέφονται σε μια νέα κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της πάθησης: τη «συνταγογράφηση» μιας διαιτητικής προσέγγισης.

    Τι έδειξε η μελέτη

    Η μελέτη εξέτασε περίπου 200 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση σε ένα συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο.

    Με βάση την έρευνα πάνω σε θέματα διατροφής και διάφορων χρόνιων ασθενειών, οι ερευνητές ενθάρρυναν τους ασθενείς να στραφούν κατά  90 % σε φυτικές τροφές – να τρώνε κυρίως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έπρεπε να περιορίζονται σε δύο ή τρεις μέτριες μερίδες την εβδομάδα.

    Επιπλέον, έδωσαν στους ασθενείς τους τις τυπικές συστάσεις για την αποφυγή καφέ, τσάι, αλκοόλ και τηγανητών ή λιπαρών τροφίμων.

    Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αρχεία του κέντρου προκειμένου να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο αντιμετώπισης.

    «Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η δίαιτα ήταν εξίσου αποτελεσματική, αν όχι αποτελεσματικότερη, από τους PPI», δήλωσε ο Zalvan.

    Η μελέτη έδειξε ότι  οι ασθενείς στην ομάδα διατροφής συνήθως έχαναν 3,5 κιλά – κάτι που μπορεί να εξηγήσει τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές αν το όφελος προέκυψε από τη διατροφή καθαυτό ή από την απώλεια βάρους.

    Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 85 ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με PPI και τους είχαν δοθεί συστάσεις διατροφής, μεταξύ 2010 και 2012 και 99 τους οποίους είχαν συμβουλεύσει να ακολουθήσουν ως επί το πλείστον μια χορτοφαγική δίαιτα.

    Μετά από έξι εβδομάδες, το 63% των ασθενών στην ομάδα που ακολούθησε χορτοφαγική διατροφή εμφάνιζαν τουλάχιστον μια πτώση 6 βαθμών σε μια κλίμακα που ονομάζεται Δείκτης Συμπτωμάτων Παλινδρόμησης. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ομάδα που ακολούθησε θεραπεία με PPI ήταν 54%, σύμφωνα με την έκθεση.

    Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα φυτικά τρόφιμα τείνουν να ηρεμούν τη φλεγμονή στο σώμα, ενώ μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Και υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση της παλινδρόμησης οξέος ως φλεγμονώδης διαταραχή.

    Ωστόσο, η μελέτη δεν εξέτασε συγκεκριμένα τη χορτοφαγική διατροφή έναντι της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ δεν κατέστη σαφές εάν οι ασθενείς πρέπει να επιμείνουν αυστηρά στο «90% χορτοφαγικό πρόγραμμα» – ή αν οι πιο μέτριες αλλαγές, που μπορούν να έχουν διάρκεια, είναι το «κλειδί» της επιτυχίας.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυστική ίνωση: Θεαματικά άλματα στην θεραπευτική προσέγγιση της νόσου
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία: Κι όμως τα βαμπίρ μπορεί να ήταν κανονικοί άνθρωποι

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ