• ΥΓΕΙΑ

    Μικρόβια: Όσα μας έμαθαν γι’ αυτά, αλλά δεν ισχύουν

    • NewsRoom


    Τα μικρόβια είναι πάντα γύρω μας, βρίσκονται παντού. Κι ενώ είναι όντως τρομακτικά και να μπορούν να προκαλέσουν από το κοινό κρυολόγημα έως μια απειλητική για τη ζωή μόλυνση, όλα αυτά που έχουμε ακούσει γι’ αυτά εμπεριέχουν ορισμένες παρανοήσεις.

    Δείτε 5 μύθους για τους μικροσκοπικούς αυτούς οργανισμούς και τις αλήθειες που βρίσκονται πίσω από αυτούς:

    1. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το κάθισμα στις δημόσιες τουαλέτες

    Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτό. Το κάθισμα είναι συχνά ένα από τα καθαρότερα πράγματα στην τουαλέτα. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τα χέρια σας και τι πιάνετε με αυτά. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό να πάρετε μικρόβια από το καζανάκι ή την πόρτα της τουαλέτας και να τα μεταφέρετε στη μύτη ή στο στόμα σας. Πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και χρησιμοποιήστε χαρτί για να ανοίξετε την πόρτα κατά την έξοδο.

    ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην αφήνετε την τσάντα σας στο πάτωμα, το οποίο είναι συχνά μια από τις πιο μολυσμένες επιφάνειες στην τουαλέτα.

    2. Το ζεστό νερό καθαρίζει καλύτερα

    Το κρύο νερό απομακρύνει την ίδια ποσότητα βακτηριδίων με το ζεστό νερό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε ανθρώπους, των οποίων τα χέρια εξετάστηκαν για μικρόβια μετά από πλύση σε διάφορες θερμοκρασίες. «Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι πολύ πάνω από 38 ° C για να σκοτώσει όλα τα μικρόβια στα χέρια, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα», λέει ο συντάκτης της μελέτης Donald Schaffner, επιστήμονας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Είναι πιο σημαντικό να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, λέει ο Stephen Calderwood, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, καθώς αφαιρεί περισσότερα βακτήρια από ό,τι το νερό μόνο του.

    ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συμβουλεύουν: Μετρήστε έως 20 ενώ σαπουνίζετε και στη συνέχεια ξεπλύντε.

    3. Ο κρύος καιρός μπορεί να μας αρρωστήσει

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μας αρρωσταίνουν άμεσα.  Αυτό που μπορεί να μας αρρωστήσει είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα μικρόβια κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιτρέπουν στους ρινοϊούς, οι οποίοι προκαλούν κρυολογήματα, να αναπαράγονται ταχύτερα στα ρινικά περάσματα. Επίσης, ο κρύος καιρός μας κρατάει σε εσωτερικούς χώρους, όπου ερχόμαστε σε στενή επαφή με το φτάρνισμα, το βήχα και τους μολυσμένους ανθρώπους.

    ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, μείνετε μακριά από τους άλλους προκειμένου να τους προστατεύσετε. Εάν είστε υγιείς, προληπτικά πλύντε τα χέρια σας συχνά και κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο, ειδικά εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες.

    4. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα μικρόβια που προκαλούν το κρυολόγημα

    Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και οι ιοί δεν αποκρίνονται στη δράση των αντιβιοτικών.

    ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην ζητάτε από το φαρμακοποιό σας αντιβιοτικό όταν έχετε κρυολογήσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε μεταγενέστερα μια μόλυνση που είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

    5. Είναι πιο πιθανό να πάθετε τροφική δηλητηρίαση από φαγητό σε εστιατόριο απ’ ότι στο σπίτι σας

    Τα περισσότερα εστιατόρια είναι πολύ προσεκτικά για την αποφυγή προβλημάτων. Μέχρι και το 80% των κρουσμάτων δηλητηρίασης από σαλμονέλα συμβαίνουν στο σπίτι.

    ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να προστατευθείτε από την τροφική δηλητηρίαση, χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα κρέατα, τα λαχανικά και τα ψωμιά. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα μαγειρεύονται στη σωστή θερμοκρασία. κρατήστε το ψυγείο κάτω από τους 4 ° C για να αποφύγετε την αναπαραγωγή των βακτηρίων.  Τέλος, πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυσπεψία: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλεργία στο κρασί: Τα παραπλανητικά συμπτώματα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς τα πιάτα των Χριστουγέννων επηρεάζουν τα μάτια



    ΣΧΟΛΙΑ