• City Stories

    Oπτικοακουστική παράσταση αφιερωμένη στον ζωγράφο Francisco Goya με ελεύθερη είσοδο

    • NewsRoom


    Oπτικοακουστική παράσταση για κιθάρα και video art, βασισμένη στο έργο για κιθάρα Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968). Σύλληψη-Μουσική Ερμηνεία: Νίκος Ζάρκος.

    Το έργο για κιθάρα Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), αποτελεί μία σειρά μουσικών απεικονίσεων εμπνευσμένων από τα ομώνυμα χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya (1746-1828). Στις 80 χαλκογραφίες που κυκλοφόρησαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1799, βρίσκει αγωνιώδη έκφραση ο παράλληλος σκοτεινός κόσμος του ζωγράφου, τα άγρια, σαρκαστικά, βίαια και κυνικά οράματά του, «του καπρίτσιου και της επινόησης», όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε. Ο Castelnuovo-Tedesco μεταπλάθει ηχητικά τα χαρακτικά χρησιμοποιώντας χορούς και μουσικές φόρμες που υπήρχαν διάχυτες στην Ισπανική Αυλή της εποχής αναδεικνύοντας τον αινιγματικό χαρακτήρα και την αμφισημία των Caprichos.

    Για την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα από τον κιθαριστή Νίκο Ζάρκο, εννέα video-art καλλιτέχνες δημιούργησαν βίντεο που θα συνοδεύουν τη ζωντανή εκτέλεση, επιχειρώντας την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου διαλόγου ανάμεσα στο μουσικό και το εικαστικό έργο. Μέσα σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο με αναφορές από όλο το φάσμα της θεματολογίας των Caprichos, τα νέα έργα video-art εξερευνούν τους εννοιολογικούς και αισθητικούς συνδέσμους μεταξύ των δύο έργων και επανεξετάζουν τους διαχρονικούς προβληματισμούς των Caprichos.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται τιμώντας τη διπλή επέτειο συμπλήρωσης 190 χρόνων από το θάνατο του Francisco Goya και 50 χρόνων από το θάνατο του Mario Castelnuovo-Tedesco και αποτελεί συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε συνεργασία με τη Delta Pi.

    Η παρουσίαση πλαισιώνεται από έκθεση αντιγράφων από τη σειρά Caprichos του Goya, που παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη συλλογή χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

    Συντελεστές:

    Σύλληψη-Μουσική Ερμηνεία: Νίκος Ζάρκος
    Σύλληψη-Εννοιολογική Επιμέλεια: Φωτεινή Σαλμούκα
    Συντονισμός Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
    Επιμελητικός Συνεργάτης & Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Νομικός
    Εκτέλεση Παραγωγής: Ιωάννα Βενετάκη
    Γραφιστικός Σχεδιασμός: Θρασύβουλος Ανδριανόπουλος
    Προώθηση-Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
    Επιμέλεια Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
    Oργάνωση και Συντονισμός Παραγωγής: Delta Pi
    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νάσια Καλαμάκη, Αθηνά Γεωργία Κουμελά, Μυρσίνη Νίκου, Ναταλία Παπαδοπούλου, Διονύσης Παππάς, Εύη Στάμου, Μαρία Σχινά, Μάγια Γαλάτεια Ταπεινού, Κωνσταντίνα Φόρου
    Συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες

    Πληροφορίες:

    Ημερομηνίες παραστάσεων: 16-17 Απριλίου 2018
    Ώρα έναρξης: 19.30
    Διάρκεια: 60’
    Κράτηση θέσεων: [email protected], 2114035789
    Χώρος διεξαγωγής: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, 10433, Aθήνα
    Τηλ: +30 2105242646 / www.iicatene.esteri.it
    Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.delta-pi.org/caprichos-de-goya

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια βδομάδα γεμάτη δωρεάν προβολές ταινιών μικρού μήκους στο Booze Cooperativa

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι να κάνετε αυτό το Σάββατο: 4 ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και εκδηλώσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δώδεκα θεατρικές πρεμιέρες στην καρδιά της άνοιξης



    ΣΧΟΛΙΑ