• Τράπεζες

    Κούρεμα 90% προτείνει και η Alpha Bank σε 156.000 δανειολήπτες

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Επιστολές προς 156.000 δανειολήπτες που έχουν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, έχει ξεκινήσει να αποστέλλει η Alpha Bank, προτείνοντας κούρεμα που φθάνει έως και το 90% της οφειλής. Το κάλεσμα για την άφεση έως και του 90% του χρέους που οφείλουν οι εν λόγω δανειολήπτες, αποσκοπεί στην ανάκτηση μικρού έστω μέρους από το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η Alpha Bank. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο φέρει την επωνυμία Venus και ήδη για την απόκτησή του κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές την περασμένη Πέμπτη. 

    Το κάλεσμα προς τους 156.000 δανειολήπτες, που περιλαμβάνονται στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο Venus, αφορά 240.000 δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης μπορεί να έχει οφειλές από δύο ή και τρία δάνεια. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει διαγραφές, καθώς ο μέσος όρος της καθυστέρησης διαμορφώνεται στα 5 έως 7 χρόνια και η πλειονότητα των δανείων έχει δοθεί την περίοδο 2006 έως και το 2010. Συγκεκριμένα, το 57% των δανείων αυτών έχει δοθεί την πενταετία 2006-2010, ενώ σε ποσοστό 32% πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή πριν από το 2006. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό –και συγκεκριμένα το 11%– είναι δάνεια που χορηγήθηκαν μεσούσης της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2017. 

    Η πρακτική του κουρέματος σε χαρτοφυλάκια που βρίσκονται σε καθυστέρηση επί σειρά ετών, επιστρατεύεται από τις τράπεζες ως ύστατη προσπάθεια προκειμένου να ανακτήσουν μικρό έστω μέρος της οφειλής για την οποία η τράπεζα έχει κάνει υψηλές προβλέψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια αναβίωσης μέρους της οφειλής που επιδιώκει να πετύχει η Eurobank για ένα χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Η πρόταση της τράπεζας προς τους 60.000 δανειολήπτες προβλέπει κούρεμα της τάξης του 70% – 75% για το βασικό κεφάλαιο του δανείου. Το κούρεμα φθάνει έως και το 90% της συνολικής οφειλής, εάν δηλαδή συνυπολογιστούν και οι εξωλογιστικοί τόκοι και προϋποθέτει την αποπληρωμή από το δανειολήπτη μόλις του 10% του οφειλόμενου κεφαλαίου. 

    Στην περίπτωση της Alpha Bank  το προτεινόμενο κούρεμα στο χαρτοφυλάκιο των 2,5 δις ευρώ σημαίνει ότι η τράπεζα προσδοκά να εισπράξει περί 250 εκατ. ευρώ, ενώ στα 35 εκατ. ευρώ υπολογίζεται αυτό που προσδοκά ότι θα εισπράξει η Eurobank από το χαρτοφυλάκιο των 350 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις των τραπεζών για γενναία κουρέματα δεν αφορούν μόνο στα χαρτοφυλάκια που βγαίνουν προς πώληση, στο βαθμό που όπως εξηγούν πηγές από την Eurobank για το χαρτοφυλάκιο των 350 εκατ. ευρώ δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη η πώλησή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κούρεμα» έως 90% σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσφέρει η Eurobank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Γ. Κορρές προτίμησε Morgan Stanley και Profex – Ποιοι άλλοι έδειξαν ενδιαφέρον

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Jan Jones Blackhurst: Tα ραντεβού της κυρίας που θέλει να πάρει το καζίνο του Ελληνικού



    ΣΧΟΛΙΑ