• Business

    Ρένα Δούρου: Νέα “επίθεση” στο Ελληνικό. Τώρα ανακάλυψε 6 λόγους να μη γίνει

    Δούρου

    Ρένα Δούρου. Περιφερειάρχης Αττικής


    Ενώ η κυβέρνηση με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη επιμέλεια για να προχωρήσει τις διαδικασίες για την προώθηση της ανάπτυξης των 7 δις. ευρώ στο Ελληνικό, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε και πέρασε αρνητική γνωμάτευση για την επένδυση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ωστόσο, με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, όπως την καταγγέλλει ο αντίπαλός της, πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Στην σχετική εισήγηση που συνέταξε ο αντί περιφερειάρχης Αττικής για το Περιβάλλον, Νάσος Αναγνωστόπουλος, απαριθμούνται 6 λόγοι για τους οποίους η πλειοψηφία στην περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να διάκειται αρνητικά στο έργο του Ελληνικού, ενώ καταλήγει ως εξής: «Θεωρούμε πως το κατατεθειμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού δεν οδηγεί την υπόθεση του Ελληνικού από πεδίο σύγκρουσης, σε παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, για τον λόγο αυτό εισηγούμαστε την απόρριψη της Σ.Μ.Π.Ε. (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του κατατεθειμένου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά».

    Ελάχιστη ώρα αφού ολοκληρώθηκε  η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γιάννης Σγουρός επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ρένα Δούρου λέγοντας ότι είναι «εκτεθειμένη πολλαπλά, τόσο ηθικά, όσο και πολιτικά» γιατί «με τις πράξεις και τις παραλείψεις της απεμπόλησε ακόμη και το ελάχιστο δικαίωμα της Περιφέρειας Αττικής να διατυπώσει τη γνώμη της για την αξιοποίηση του Ελληνικού».

    Σύμφωνα με τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής, η Ρένα Δούρου «αν και προεκλογικά είχε πρωτοστατήσει σε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά της αξιοποίησης του χώρου χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις αφού έκανε λόγο για «οικονομικό σκάνδαλο», «περιβαλλοντικό έγκλημα», «πολεοδομικό τερατούργημα» έφερε τη ΣΜΠΕ για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού παρήλθε η προθεσμία για διαβούλευση και ενώ ήδη το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση.

    Η ΣΜΠΕ είχε σταλεί στην Περιφέρεια Αττικής στις 20/7/2017 και έπρεπε να διατυπώσει τη γνώμη της εντός 35 ημερών, πράγμα που δεν έπραξε αφού έκτοτε παρήλθαν πάνω από έξι μήνες.»

    Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει μάλιστα ότι η κα. Δούρου «εισηγήθηκε αρνητικά για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επί της ΣΜΠΕ, ενώ γνωρίζει ότι η γνώμη της πλέον δεν έχει καμία απολύτως ισχύ, ούτε και βαρύτητα».

    Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Αναγνωστόπουλου «δεκαπέντε χρόνια μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ο χώρος των 6.200 περίπου στρεμμάτων παραμένει η μεγαλύτερη ανενεργή έκταση εντός Αττικής με ελάχιστες εξαιρέσεις.

    Μετά την διαπραγμάτευση της λεόντειας σύμβασης του 2014, επετεύχθη το 2016 η αύξηση των χώρων πρασίνου με την αντίστοιχη μείωση εκτάσεων πολεοδομικής ανάπτυξης, ο καθορισμός όρων προστασίας των χώρων αρχαιολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και για πρώτη φορά δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στα δεδομένα της παρέμβασης στη περιοχή.

    Ωστόσο παρά τις όποιες βελτιώσεις οι τελικές προβλέψεις:

    Α) Εξακολουθούν να προβλέπουν πολύ υψηλή δόμηση παρά την μείωση κατά 25% που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.

    Β)Καταλήγουν στη δημιουργία μιας νέας πόλης που δεν προκύπτει από καμία πολεοδομική ανάγκη, καθώς η Αττική διαθέτει πλεόνασμα κατοικιών, εμπορικών και επαγγελματικών χώρων.

    Γ) Αποκόπτουν σε σημαντικό βαθμό και σε κρίσιμα τμήματα τους πολίτες του Λεκανοπεδίου από τη θάλασσα, παρά τις όποιες βελτιωμένες προβλέψεις ως προς αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμο να παραμείνει η δίοδος του Πάρκου προς το παράκτιο μέτωπο ανοιχτή. Σε διαφορετική περίπτωση η όλη περιοχή μετατρέπεται σε κλειστή πόλη για τους πολίτες της Αττικής.

    Δ) Θα προκαλέσουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές αγορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των γύρω Δήμων.

    Ε) Εξακολουθούν να αναιρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ακτογραμμής της Αττικής που είναι η έλλειψη πολύ μεγάλων και ψηλών κτιρίων καθώς και η άμεση οπτική επαφή με την θάλασσα. Η δυνατότητα «αφομοίωσης» κτιρίων με ύψος έως 200 μέτρα από την παράκτια ζώνη είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

    ΣΤ) Εξακολουθούν να μην περιέχουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, ενώ παραμένει ως εκκρεμότητα το θέμα της έκτασης 42 στρεμμάτων ( ΚΤΕΟ Ελληνικού) ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Αττικής.»

    Παρότι η περιφέρεια Αττικής συνεισφέρει στην υπόθεση Ελληνικό με γνωμάτευση, είναι γεγονός ότι αυτού του είδους οι αρνήσεις από έναν τέτοιο θεσμό δύναται να δημιουργήσουν προσκόμματα ικανά αν όχι να σταματήσουν, αλλά να καθυστερήσουν σημαντικά οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο έργο.

    Δούρου
    Ρένα Δούρου. Περιφερειάρχης Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ