• Business

    Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί παροπλισμένο τάνκερ που είχε ναυλώσει η NewLead


    Την πώληση ενός εγκαταλελειμμένου τάνκερ που στο παρελθόν είχε ναυλώσει η ναυτιλιακή NewLead Holdings του τέως εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο λόγος για το τάνκερ Ioli (χωρητικότητας 3.370 dwt, κατασκευής 2009), το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Ντράμεν της Νορβηγίας, όπου έδεσε τον Οκτώβριο του 2016 με πλήρωμα 14 ατόμων, που το εγκατέλειψαν μετά τη μη έγκαιρη καταβολή της πληρωμής τους.

    “Η τράπεζα απλά θέλει να εισπράξει την υπολειπόμενη αξία μετά από μία αναγκαστική πώληση, και ελπίζει ότι θα υπάρξει κάποιος που να θέλει να το αγοράσει”. Η ελληνική τράπεζα σίγουρα δεν έχει ανάγκη κανένα πλοίο”, δήλωσε στο DRM24 ο επικεφαλής λιμενικός του Ντράμεν, Έιναρ Όλσεν.

    “Εργαζόμαστε για να το βάλουμε σε αναγκαστική πώληση τώρα, και ελπίζουμε να έχει μετακινηθεί μεταξύ του Πάσχα και των θερινών διακοπών”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως “προσέχουμε το πλοίο κάθε μέρα και ξέρουμε ότι είναι εντάξει, παρά τον καιρό”.

    Τον Φεβρουάριο του 2017 η NewLead είχε γνωστοποιήσει στο TradeWinds ότι είχε στείλει έναν μηχανικό στο πλοίο, μετά από εισροή υδάτων, η οποία σύμφωνα με λιμενικούς ήταν αρκετών χιλιάδων λίτρων. Το πλοίο ανήκε στην Equasis, η οποία παρουσιάζει το πλοίο ως παροπλισμένο προς επισκευή μετά από εισροή υδάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες του Μιχάλη Ζολώτα έχουν καταρρεύσει και δεν έχει στην κατοχή του (τουλάχιστον φανερά )κανένα πλοίο.

    Ο ίδιος ενεπλάκη και στην υπόθεση των Paradise Papers, με την εταιρεία NewLead Holdings και μία θυγατρική της, με έδρα τις Βερμούδες.

    Επίσης, η βρετανική Transasia Commodities είχε κατηγορήσει τον Μιχάλη Ζολώτα και τη NewLead Holdings για πλαστογραφία, απάτη και χειραγώγηση μετοχών.

    Η TransAsia είχε συνάψει συμφωνία για να αγοράσει 110.000 τόνους άνθρακα από μια κοινοπραξία της Newlead στις ΗΠΑ το 2013, αλλά ο άνθρακας δεν παραδόθηκε ποτέ.

    Στην μήνυσή της η Transasia υποστήριζε ότι η κοινοπραξία της Newlead δεν είχε ποτέ ελπίδα ή πρόθεση να παραδώσει τον άνθρακα και ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί μόνο και μόνο για να τη χρησιμοποιήσει η Newlead ώστε να αυξήσει την τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ήταν εισηγμένη.

    Όπως περιγραφόταν στην μήνυση: «Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν δημόσιες καταχωρίσεις και δελτία τύπου για τις συμβάσεις άνθρακα ώστε να προσελκύσουν τους επενδυτές να αγοράσουν και να αυξήσουν την τιμή των μετοχών της NewLead Holdings.

    Μετά εξέδωσαν εκατομμύρια μετοχές της NewLead Holdings προς τους εαυτούς τους ως μισθούς και επιδόματα, και σε εταιρείες που ανήκαν στους ίδιους, τα μέλη της οικογένειάς τους και τους στενούς συνεργάτες τους, που είχαν μεταμφιεσθεί σε «συμβούλους» και «πωλητές».

    Μετά οι κατηγορούμενοι γέμιζαν τις τσέπες τους πωλώντας τις μετοχές σε φουσκωμένες τιμές στο ανυποψίαστο κοινό που τις αγόραζε, το οποίο βασιζόταν στα παραπλανητικά δελτία τύπου της εταιρείας που μιλούσαν για τη δήθεν επιτυχημένη είσοδό τους στον τομέα της εξόρυξης άνθρακα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αγγελική Φράγκου: Στα ταμεία της Navios Containers 30 εκατ. δολ. Τα επόμενα σχέδια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραγγελίες για 100 τάνκερ από τους εφοπλιστές. Ποιος Έλληνας πρωταγωνιστεί στις συμφωνίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αθ. Φειδάκης: Βγαίνει από τη ζώνη του λυκόφωτος η Globus Maritime



    ΣΧΟΛΙΑ