• Business

    Forthnet: Οι ταμειακές ανάγκες των 50,9 εκατ. και τα σχέδια για την κάλυψή τους

    Πάνος Παπαδόπουλος


    Σε 50,9 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες της Forthnet, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2017.

    Η διοίκηση της Forthnet αναφέρει ότι θα επιδιώξει την κάλυψη του ανωτέρω ποσού με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, νέο βραχυχρόνιο δανεισμό και από την πιθανή άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για την πώληση της εταιρείας από τις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες έπειτα από τη μετατροπή μέρους του ομολογιακού δανείου της εταιρείας σε μετοχές μετέχουν και στο μετοχικό της κεφάλαιο (Alpha Bank με ποσοστό 7,69%, Εθνική Τράπεζα 11,01%, Τράπεζα Πειραιώς 13,69% και Τράπεζα Αττικής 0,42%).

    Η Forthnet στο τέλος του 2017 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (188,9 εκατ. ευρώ) και σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 459,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 255 εκατ. είναι τραπεζικά δάνεια, 96 εκατ. χρέη προς του προμηθευτές και 44,5 εκατ. ευρώ μέρος υποχρεώσεων από τα δικαιώματα προγραμμάτων και ταινιών.

    Κατά την προηγούμενη χρήση τα έσοδά της μειώθηκαν 8,5% και διαμορφώθηκαν σε 297 εκατ. ευρώ, τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) μειώθηκαν 26,7% στα 40,2 εκατ. ευρώ ενώ το τελικό της αποτέλεσμα (μετά φόρους) ήταν ζημιές ύψους 29,5 εκατ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών 23,4 εκατ. ευρώ.

    Οι συνδρομητές της με απελευθερωμένη γραμμή πέρσι μειώθηκαν 3,1% σε σχέση με το 2016 (247.691 στο τέλος του 2017) και οι συνδρομητές της Novaμειώθηκαν 5,2% στους 416.759.

    Αυξημένες πάντως κατά 17,5% εμφανίζονται οι δαπάνες για τις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης, εκτελεστικών και μη και των διευθυντικών στελεχών που διαμορφώθηκαν για την προηγούμενη χρήση σε 2,950 εκατ. ευρώ από 2,510 εκατ. ευρώ. Η αιτιολογία, σύμφωνα πάντα με την οικονομική έκθεση, είναι ότι τα κονδύλια «Αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου – εκτελεστικών» καθώς και «Αμοιβές διευθυντικών στελεχών» της χρήσης 2017 περιλαμβάνουν και μπόνους επίτευξης στόχων τα οποία αφορούν τα έτη 2015 και 2016.

    Στη συνέχεια επίσης αναφέρεται ότι στις συμβάσεις εργασίας του διευθύνοντος συμβούλου και ορισμένων ανώτερων διευθυντικών στελεχών προβλέπεται η καταβολή επιπρόσθετης αποζημίωσης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης χωρίς υπαιτιότητά τους ή εξαναγκασμού τους σε παραίτηση η οποία επίσης είναι αυξημένη σε σχέση με το 2016 (περίπου 1,34 εκατ. ευρώ από 0,85 εκατ. ευρώ).

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet Πάνο Παπαδόπουλο, τα αρνητικά αποτέλεσμα οφείλονται στη συνεχιζόμενη ύφεση, την υπερφορολόγηση του κλάδου της συνδρομητικής τηλεόρασης και τη συνεχιζόμενη χαμηλή εμπορικότητα της Super League.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Wind: Δυναμική είσοδος στη συνδρομητική τηλεόραση με Android TV και ενσωματωμένο το Netflix

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξελίξεις στη Forthnet: Τα δύο σενάρια για την τύχη της εισηγμένης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μεγάλο στοίχημα του Νάσου Ζαρκαλή και της WIND VISION



    ΣΧΟΛΙΑ