• Business

    Χοντραίνει ο καυγάς βιομηχανίας-ΔΕΗ

    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Τα σπασμένα της ΔΕΗ καλείται να πληρώσει η ελληνική βιομηχανία, την οποία υποκριτικά η κυβέρνηση λέει πως στηρίζει και θέλει να ενισχύσει. Την ίδια στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τη βιομηχανία, το υπουργείο Ενέργειας μέσω της ΔΕΗ δείχνει να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

    Χθες 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν τι θα φέρει η αύξηση του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση που αγωνίζεται για τη βιωσιμότητά της σε ένα περιβάλλον δυσχερές που δεν βοηθά την ανταγωνιστικότητά τους.

    Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνηση με προτεραιότητα τον κρατισμό και το λαϊκισμό απαξίωσε τη ΔΕΗ και τώρα για να γλιτώσει την χρεοκοπία πρέπει να κάνει αυξήσεις στη βιομηχανία και για 20 εκ. ευρώ να υπονομεύσει την προοπτική μια βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιτρέπει στη ΛΑΡΚΟ που χρωστά 300 εκ. ευρώ, να μην πληρώνει ούτε το ρεύμα ούτε τη ρύθμισή της και μη αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα δημιουργεί πολλαπλάσια.

    Σήμερα στην ενεργοβόρο βιομηχανία (Χαλυβουργία, Τσιμεντοβιομηχανία, Χαρτοβιομηχανία, Διύλιση πετρελαίου, κ.α.) απασχολούνται άμεσα πάνω από 40.000 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας σε κλάδους των οποίων οι δραστηριότητες στηρίζονται στις ανωτέρω βιομηχανίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

    Η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν βοηθά την ανάπτυξη και αντίθετα θα οδηγήσει σε οδυνηρά «λουκέτα» σε εργοστάσια και απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

    Η συζήτηση για τα τιμολόγια του 2019 των βιομηχανιών Υψηλής Τάσης έχει αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες, και η βιομηχανία ανέμενε κάποια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Πιτσιόρλα, με την ελπίδα να συγκρατήσει τις βλέψεις της ΔΕΗ.

    Η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ (η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών) στις 5 ΝΟΕ 2018, δείχνει ότι δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα και ότι τελικά η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η βιομηχανία. Η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει την έντονη ανησυχία της, ότι επιχειρείται η επιβολή δραματικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

    Τι ερωτούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

    Στην Ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

    –Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ελληνική παραγωγική βάση, που θα οδηγήσει στο λουκέτο και τις τελευταίες βιομηχανικές παραγωγές που επιμένουν να λειτουργούν στην Ελλάδα, και θα προκαλέσει χιλιάδες απολύσεις Ελλήνων εργαζόμενων;

    –Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής;

    Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, «η βελτίωση των δεικτών βιομηχανικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια, για τους οποίους συχνά πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, στηρίχθηκαν στην ενεργειακή στρατηγική που σχεδίασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οδήγησε σε μείωση του ενεργειακού κόστους στην ενεργοβόρο παραγωγή και μεταποίηση.

    Η κυβέρνηση αφού αποσάθρωσε τα θεμέλια του ενεργειακού συστήματος ενταφιάζοντας τη ΔΕΗ, τώρα ετοιμάζεται να ρίξει τη χαριστική βολή στην παραγωγική βάση της χώρας, σχεδιάζοντας αυξήσεις τιμών ενέργειας έως και 30%.

    Σήμερα στην ενεργοβόρο βιομηχανία (Χαλυβουργία, Τσιμεντοβιομηχανία, Χαρτοβιομηχανία, Διύλιση πετρελαίου, κ.α.) απασχολούνται άμεσα πάνω από 40.000 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας σε κλάδους των οποίων οι δραστηριότητες στηρίζονται στις ανωτέρω βιομηχανίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

    Η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα οδηγήσει σε οδυνηρά «λουκέτα» σε εργοστάσια, απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και στη μετατροπή της χώρας σε ένα βιομηχανικό «κουφάρι».

    Η διαφωνία για τα τιμολόγια, τι απαντά η βιομηχανία

    Οι διαθέσεις της ΔΕΗ «να ξεφορτωθεί» τις βιομηχανίες αυτές, εκδηλώθηκαν στην ομιλία του Προέδρου της ΔΕΗ κ. M. Παναγιωτάκη την ΔΕΘ. Αμέσως μετά η ΔΕΗ προτείνει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και μείωση των εκπτώσεων όγκου, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση των χρεώσεων μέχρι 30% που σημαίνει επιπλέον συνολικό κόστος για τη βιομηχανία τουλάχιστον κατά 20 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, η αναπροσαρμογή των βιομηχανικών τιμολογίων υψηλής τάσης, που οδηγούν σε αυξήσεις της τάξης των 10-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής για το σύνολο των βιομηχανιών χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και χαρτιού από 20 έως 40 εκατ. ευρώ ετησίως και ακολούθως έρχονται αυξήσεις και στις 100 βιομηχανίες στη μέση τάση, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.

    Η ΔΕΗ στηρίζει την επιχειρηματολογία της αφενός στη μείωση της λιγνιτικής της παραγωγής μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης και αφετέρου στην αύξηση του κόστους των CO2.

    Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους, ζητούν παράταση της τρέχουσας τιμολόγησης, η οποία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου 2019, για δύο ακόμα χρόνια, για να μην αντιμετωπίζει αβεβαιότητα για τις χρεώσεις και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν τον Οκτώβριο του 2018 συμβάσεις μόνο για το 2018, χωρίς προηγουμένως να έχουν διαπραγματευτεί τις συμβάσεις της διετίας 2019-2020.

    Κύκλοι της βιομηχανίας Υψηλής Τάσης απαντούν ότι «θα έπρεπε η ΔΕΗ να αναζητήσει τα 400 εκ. που τις οφείλουν αυτοί που δεν πληρώνουν (ΛΑΡΚΟ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδας και ELFE) και όχι να ζητά επιπλέον 20 εκ. από αυτούς που πληρώνουν». Πράγματι, με βάση σχετικές ανακοινώσεις της ΔΕΗ, από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Υψηλή Τάση, οι 4 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 396 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 300 εκατ. ευρώ χρωστά η ΛΑΡΚΟ, και τα υπόλοιπα η ΕLFE, (λιπάσματα), και τα χαλυβουργεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Ανδριώτης (Αντιπρόεδρος ΔΕΗ): Κίνδυνος για το εμπορικό ισοζύγιο η ηλεκτροπαραγωγή από εισαγωγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Πώς να αλλάξετε το λογαριασμό σε ηλεκτρονικό (e-bill)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιχειρηματικές κόντρες «υψηλής τάσης» με τη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ