• Business

    Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες για το 2018


    Τις 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως, για το 2018,  παρουσίασε το IgeaHub. Η  κατάταξη έγινε βάσει επτά κριτηρίων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης παραμέτρων και αποδόσεων του 2017.

    Συνολικά, το προηγούμενο έτος οι 10 τοπ φαρμακευτικές επιχειρήσεις εμφάνισαν πωλήσεις ύψους 437.257 δισ. δολαρίων, συγκεντρώνοντας περίπου το 40% σε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις των 15 κορυφαίων φαρμακευτικών επιχειρήσεων ανήλθαν στα 568.617 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 51% του μεριδίου αγοράς, σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι εταιρείες αξιολογήθηκαν βάσει επτά κριτηρίων, τα οποία περιελάμβαναν τα έσοδα, το ποσοστό μεταβολής στην ετήσια αύξηση εσόδων, τις δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), τα συνολικά έξοδα και έσοδα, το ποσοστό εσόδων από τα τρία πρώτα φαρμακευτικά προϊόντα έκαστης εταιρείας και τα έσοδα ανά εργαζόμενο.

    Την μεγαλύτερη βαρύτητα κατά την αξιολόγηση είχαν τα έσοδα από τις πωλήσεις (45%).

    Η “χρυσή” δεκάδα

    10η: Amgen (Η.Π.Α.)

    Η αμερικανική φαρμακευτική επιχείρηση Amgen Inc., με έδρα την Καλιφόρνια, αναπτύσσει καινοτόμες θεραπείες τόσο σε βιοφαρμακευτικά προϊόντα, όσο και σε φάρμακα μικρών μορίων. Για το 2017, στα 3 φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνονται τα: Enbrel, Neulasta και Aranesp.

    9η: GlaxoSmithKline (Ηνωμένο Βασίλειο)

    Στο χαρτοφυλάκιο της GlaxoSmithKline περιλαμβάνονται φάρμακα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την Γυναικολογία, τον διαβήτη, τη Δερματολογία και τα αναπνευστικά νοσήματα. Το 2017, στα 3 φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνονταν τα: Seretide / Advair, Triumeq και Tivicay.

    8η: Gilead Sciences (Η.Π.Α.)

    Η Gilead Sciences έχει επικεντρωθεί στις κατηγορίες της ιολογίας, ηπατολογίας, Αιματολογίας, Ογκολογίας και των καρδιαγγειακών, όπως επίσης και στις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Το 2017, τα 3 φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις ήταν το Harvoni, το Epclusa και το Truvada.

    7η: Novartis (Ελβετία)

    Η Novartis, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της καινοτόμες θεραπείες και φαρμακευτικά προϊόντα σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών, όπως η Ογκολογία, η Καρδιολογία, η Νευρολογία, η Ανοσολογία, η φροντίδα των ματιών, και τα βιο-ομοειδή φάρμακα. Το 2017, στα 3 φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνονταν τα: Gilenya, Cosentyx και Glivec.

    6η: Merck & Co (ΗΠΑ)

    Η Merck, γνωστή ως MSD εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, διαθέτει συνταγογραφούμενα φάρμακα, εμβόλια και θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες. Η Merck διαθέτει φάρμακα στη θεραπευτική κατηγορία της ογκολογίας, τη υπογονιμότητας, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και της Ενδοκρινολογίας. Το 2017, τα 3 πιο δημοφιλή της φάρμακα περιελάμβαναν το Januvia / Janumet, το Keytruda και το Gardasil / Gardasil 9.

    5η: Sanofi (Γαλλία)

    Η Sanofi διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της συνταγογραφούμενα φάρμακα και OTC, με ειδίκευση στις θεραπευτικές κατηγορίες που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, στην Ογκολογία, τον διαβήτη και τα εμβόλια. Το 2017, στα 3 φάρμακα σε πωλήσεις φάρμακα περιλαμβάνονταν το Lantus, το Lovenox και το Aubagio.

    4η: Johnson & Johnson (ΗΠΑ)

    Η Johnson & Johnson (J&J) δραστηριοποιείται στην παραγωγή φαρμακευτικών και καταναλωτικών προϊόντων, με τις θυγατρικές της να έχουν πολυσχιδή δράση στο μέτωπο της έρευνας και ανάπτυξης, παραγωγής και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών συσκευών και προϊόντων για την υγεία. Η Johnson & Johnson διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της φάρμακα για την ηπατίτιδα C, τον HIV/AIDS και την αρθρίτιδα. Το 2017, στα 3 πιο δημοφιλή φάρμακα περιλαμβάνονταν το Remicade, Stelara και Invega Sustenna / Xeplion / Trinza / Trevicta.

    3η: AbbVie (ΗΠΑ)

    Η βιοφαρμακευτική επιχείρηση AbbVie διαθέτει προηγμένες θεραπείες στην Ρευματολογία, την Γαστρεντερολογίας, τη  Δερματολογία, την Ογκολογία και τις νευρολογικές διαταραχές. Στα κορυφαία 3 φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις περιλαμβάνονται το: Humira, Imbruvica και η θεραπευτική κατηγορία της ηπατίτιδας C (HCV).

    2η: Pfizer (ΗΠΑ)

    Η Pfizer διαθέτει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών, με αρκετά καινοτόμα φάρμακα. Εξειδικεύεται στους τομείς της Καρδιολογίας, της Ογκολογίας και της Ανοσολογίας. Το 2017, στα 3 πιο δημοφιλή φάρμακά της περιλαμβάνονταν το Lyrica, Prevnar 13 / Prevenar 13 και το Ibrance.


    1η: F. HoffmannLa Roche Ltd (Ελβετία)

    Επικεντρωμένη στην έρευνα ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων η Hoffmann-La Roche (Roche) βρίσκεται την κορυφή της «χρυσής» δεκάδας. Διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο φαρμάκων στην Ογκολογία, τον διαβήτη, την Οφθαλμολογία, τις νευροεπιστήμες, την ανοσολογία και τις μολυσματικές ασθένειες. Το 2017, τα 3 φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνουν τις θεραπείες για τον καρκίνο MabThera / Rituxan, Herceptin και Perjeta.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Αντίδοτο» στη μετανάστευση γιατρών ο ιατρικός τουρισμός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Γιαννακόπουλος (ΒΙΑΝΕΞ): «Είμαστε πατριώτες και θέλουμε να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία»

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών σχεδιάζει να ιδρύσει ιδιωτικό πανεπιστήμιο



    ΣΧΟΛΙΑ