• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Michael Spencer: Ο άνθρωπος που είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78.000%

    • Bloomberg


    Η προσφορά που κατέθεσε η εταιρεία που έχει τη διαχείριση του χρηματιστηρίου παραγώγων CME Group για τον βρετανικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών NEX Group αποτελεί την κορύφωση ενός στοιχήματος που έβαλε ο ιδρυτής της τελευταίας όταν αυτός και δύο φίλοι του επένδυσαν 50.000 στερλίνες (γύρω στα 57.000 ευρώ) σε μια startup. Τριάντα δύο χρόνια μετά, ο Michael Spencer είναι μία ισχυρή προσωπικότητα της βρετανικής καθεστηκυίας τάξης με έντονη πολιτική και φιλανθρωπική δράση.

    Εξήντα δύο ετών σήμερα και ένας από τους πλουσιότερους αυτοδημιούργητους ανθρώπους του λονδρέζικου City, o Spencer έβαλε κάποτε στοίχημα ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν έναν έμπιστο μεσάζοντα για να μεσολαβεί στα μεταξύ τους deals. Και, όπως αποδείχθηκε μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, η διαίσθησή του δεν έκανε λάθος. Η Intercapital, η εταιρεία που ίδρυσε, γνώρισε σημαντική οργανική ανάπτυξη και μέσω εξαγορών εξελίχθηκε στην ICAP Plc, τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη στις τράπεζες χρηματιστηριακή παγκοσμίως.

    Η οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του Michael Spencer σημαδεύτηκε από βεντέτες με ανταγωνιστές και, ενίοτε, από την υποτιμητική συμπεριφορά που έδειχνε προς τους εργαζομένους που δεν «έπιαναν» τη στρατηγική του. Είναι γνωστό, επίσης, ότι o Spencer συγκέντρωνε εκατομμύρια μέσω της «Ημέρας Φιλανθρωπίας» που είχε καθιερώσει στην ICAP. Στήριξε τον πρώην πρωθυπουργό David Cameron, αλλάζοντας το οικονομικό πεπρωμένο των Συντηρητικών ως τομεάρχης Οικονομικών από το 2006 μέχρι το 2010, όταν και επέστρεψαν στην κυβέρνηση, αφού είχαν χάσεις τρεις φορές τις εκλογές από τον Tony Blair. Και παρότι δεξιός, στο δημοψήφισμα για το Brexit ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

    Έτσι, τουλάχιστον, τον περιγράφουν οι άνθρωποι που εργάστηκαν ή βρέθηκαν κοντά του.

    Κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας που μετέτρεψε το αρχικό ποσό των 50.000 στερλινών στα 3,9 δισ. στερλίνες της τιμής στην οποία πωλείται ο όμιλος NEX -διαφορά που αντιπροσωπεύει ένα κέρδος της τάξης του 78.000%!-, υπήρξαν δύο βασικοί παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ωθώντας τον απόφοιτο του τμήματος Φυσικής της Οξφόρδης στην απόφαση να επανεφεύρει την ICAP: η τεχνολογία και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Spencer συνειδητοποίησε ότι οι ηλεκτρονικές χρηματιστηριακές αγορές θα «καπέλωναν» σταδιακά τις συναλλαγές σε ομόλογα και παράγωγα που έκαναν μέσω τηλεφώνου οι χρηματιστές του. Το στοίχημά του θα μπορούσε και να έχει αποτύχει.

    Όμως, ο Spencer αποφάσισε να «αγκαλιάσει» την άφιξη της τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση περιόρισε τον αριθμό των διατραπεζικών συναλλαγών. Οι χρηματιστές που διεκπεραίωναν τις συναλλαγές μέσω τηλεφώνου και πληρώνονταν για τα έσοδα που έφερναν στην εταιρεία έγιναν γρήγορα λιγότερο παραγωγικοί. Ο Spencer, που ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος πριν από την κρίση, είδε την περιουσία του να μειώνεται κάτω από τα 400 εκατ. στερλίνες μέχρι το 2012.

    Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, όμως, οι ηλεκτρονικές αγορές της ICAP είχαν αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στις συναλλαγές ομολόγων και συναλλάγματος. Και όταν οι αγορές ανέκαμψαν, τα ηλεκτρονικά συστήματα του Spencer ήταν έτοιμα. Το σχέδιό του είχε δουλέψει…

    Στα τέλη του 2016, έπειτα από διάφορες επιχειρηματικές περιπέτειες, ο Spencer αποφάσισε να κρατήσει μόνο τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες της επιχείρησής του, πουλώντας τα υπόλοιπα τμήματα και το όνομα ICAP έναντι 1,3 δισ. στερλινών. Η νέα επιχείρηση μετονομάστηκε σε NEX Group.

    Ο άνθρωπος που βγάζει χρήματα, αλλά ξέρει και να τα ξοδεύει…

    Ο Spencer θέλει ο κόσμος να γνωρίζει ότι είναι καλός στο να βγάζει χρήματα. Όμως, είναι εξίσου καλός και στο να τα ξοδεύει, καλλιεργώντας ακριβές συνήθειες όπως το κυνήγι της πέρδικας. Επίσης, στη συλλογή από σπίτια που έχει στην κατοχή του συμπεριλαμβάνεται και ένα γιγάντιο ράντσο στην Κένυα, φόρος τιμής στα χρόνια που πέρασε ως παιδί στην Αφρική, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος για τη Βρετανία.

    Στις 16 Μαρτίου, η μετοχή του ομίλου NEX σημείωσε άνοδο πάνω από 30% όταν το Bloomberg ανέφερε ότι το CME είχε προσεγγίσει τον όμιλο διερευνώντας το ενδεχόμενο εξαγοράς του. Το βράδυ εκείνο, ο Spencer γιόρτασε την περίσταση με μερικά μπουκάλια Chateau La Mission Haut-Brion του 2000, ενός λευκού οίνου που μπορεί να κοστίζει πάνω από 500 ευρώ το μπουκάλι.

    Ο Spencer είναι γνωστός ότι τιμά τις φιλίες του και είναι πιστός στους πιο έμπιστους υπαλλήλους του. Είπε δε κάποτε: «Νομίζω ότι έχω κάτι από πλανόδιο έμπορο μέσα μου». Η αλήθεια είναι ότι οι συνήθειες και η περιουσία του απέχουν πολύ από τις υπαίθριες αγορές του Λονδίνου της εργατικής τάξης, αλλά ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να ορίζεται από την ικανότητά του να αγοράζει φθηνά και να πουλά ακριβά…



    ΣΧΟΛΙΑ