• Σχόλιο Αγοράς

    Θα αντιδράσουν σήμερα οι τράπεζες μετά τις επικές απώλειες των 5,4 δισ. ευρώ;


    «Όλα τα λεφτά» είναι για τις τράπεζες η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, η έκβαση της οποίας θα καταδείξει αν θα αναχαιτιστεί η ορμητική πτώση των μετοχών ή αν αυτές θα συνεχίσουν να κατρακυλούν στου «κακού τη σκάλα». Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες της αγοράς περιμένουν να υπάρξει μια ανοδική αντίδραση για τον «υπερπουλημένο» τραπεζικό κλάδο. Κάνουν μάλιστα λόγο για μια ιδιότυπη «μητέρα των μαχών» η οποία, αν χαθεί, μπορεί να δρομολογήσει ασύμμετρες καταστάσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

    Από την άλλη πλευρά όμως, τα διεθνή funds, τα οποία έχουν δεσπόζουσα θέση στη συναλλακτική δραστηριότητα των τραπεζικών μετοχών, δεν είναι καθόλου βέβαιο το τι γραμμή θα ακολουθήσουν στο εξής. Αν δηλαδή θα περιορίσουν τις επιθετικές πωλήσεις τους ή αν θα συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Ανεξάρτητα από τις όποιες, πρόσκαιρου χαρακτήρα, «αναλαμπές».

    Μετά και από το νέο, χθεσινό σφυροκόπημα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες φλερτάρουν πλέον ανοικτά με τα ιστορικά τους χαμηλά. Για την ακρίβεια, οι τρεις από αυτές, καθώς η Πειραιώς βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο σημείο αποτίμησής της.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες αντίκρισαν το χρηματιστηριακό τους πυθμένα στο διήμερο 9-11 Φεβρουαρίου του 2016, όταν η συνολική τους κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 4,17 δισ. ευρώ. Και αυτό όταν στα τέλη του 2015, είχαν ολοκληρώσει τον τρίτο γύρο των ανακεφαλαιοποιήσεων, ενισχυμένες με 13,7 δισ. ευρώ.

    Στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης οι τράπεζες βρέθηκαν να έχουν χρηματιστηριακή αξία, οριακά πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη ότι στις 30 του μηνός του περασμένου Απριλίου οι τράπεζες είχαν αναρριχηθεί στα περίπου 10,4 δισ., τότε συνάγεται ότι από τότε μέχρι τώρα έχουν αποτεφρωθεί χρηματιστηριακές αξίες 5,4 δισ. ευρώ.

    Μεγαλύτερη η απαξίωση σε σχέση με τον τζίρο

    Μόνο χθες, η Alpha Bank, η Εθνική, η Eurobank και η Πειραιώς είδαν τις κεφαλαιοποιήσεις τους να μειώνονται κατά 496,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο τελευταίο διήμερο οι απώλειες ανέρχονται στα 733,3 εκατ. ευρώ. Ο συναλλακτικός τζίρος των τραπεζών ήταν χθές στα 64,8 εκατ. ευρώ, θεματικά αυξημένος σε σύγκριση με τα 12, εκατ. ευρώ της προχθεσινής μέρας. Σε σχέση με τη χθεσινή συναλλακτική δραστηριότητα, οι απώλειες των τραπεζών σε χρηματιστηριακή αξία ήταν κατά 7,7 φορές, περίπου, μεγαλύτερες.

    Σε ορίζοντα διημέρου, οι τράπεζες έχασαν 9,4 φορές μεγαλύτερη αξία, συγκριτικά με τις συναλλαγές.

    Σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της αγοράς, τα στοιχεία αυτά έρχονται να καταδείξουν μια γνώριμα παθογένεια, η οποία αφορά την έλλειψη «βάθους» στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Αρκετοί πιστεύουν ότι οι επιθετικοί πωλητές στις τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιχειρούν να διαπιστώσουν σε τι επίπεδα τιμών ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά των αγοραστών.

    Πρόκειται κατά βάση για «ασκήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας» που στόχο έχουν να διακριβώσουν ποιος μπορεί να είναι ο «πυθμένας» για κάθε μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

    Διπλή ανάγνωση των όσων έγιναν χθες

    Ο χθεσινός μεγάλος συναλλακτικός τζίρος οδηγεί σε δύο διαπιστώσεις. Οι απαισιόδοξοι λένε ότι ο μεγάλος τζίρος σημαίνει ότι η πτώση των μετοχών έχει «ψηφιστεί» από πολλούς «παίκτες» και ως εκ τούτου η συνέχεια δεν αναμένεται να είναι ενθαρρυντική για τις τραπεζικές μετοχές. Από την αντίπερα όχθη, οι αισιόδοξοι διαβλέπουν ότι μεγάλος τζίρος δείχνει να υπάρχει, όπως και σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον από όσους τοποθετούνται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, απορροφώντας τη μεγάλη προσφορά. Κάτι που μπορεί να λογιστεί ως προπομπός μιας ανοδικής αντίδρασης.

    Σαφώς η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση θα δώσει μια πρώτη απάντηση, για το αν όντως μπορεί να «γυρίσουν» οι τράπεζες, μετά από τη «βουτιά» των 5,4 δισ. ευρώ, σε διάστημα περίπου πέντε καταστροφικών μηνών.

    Σε αυτό το διάστημα, η μετοχή της Πειραιώς έχει αποδειχθεί ο πλέον αδύναμος κρίκος, καθώς έχει χάσει το 63,2% της αξίας της.

    Για την Εθνική, οι απώλειες είναι 54,2%, η μετοχή  της Eurobank έχει χάσει 48,8%, ενώ η Alpha Bank έχει πέσει 46,1% χαμηλότερα.

    Πολλοί είναι εκείνοι που διατείνονται ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις των τραπεζών συνιστούν αρνητική υπερβολή, αν και στις χρηματιστηριακές αγορές είναι κοινός τόπος, ότι «εχθρός του φθηνού είναι το… φθηνότερο».

    Εξίσου πολλοί όμως είναι εκείνοι που προβληματίζονται για τις πραγματικές προθέσεις των πωλητών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν «άρωμα» υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

    Ταυτόχρονα όμως, και καθώς το «συντονισμένο» χτύπημα στις τράπεζες έρχεται αμέσως μετά από την… απελευθέρωση των Capital Controls, είναι εμφανές ότι μπορεί να δημιουργήσει βαρύ κλίμα στους καταθέτες. Ειδικά αν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές θα έχουν και νέα κλιμάκωση.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το χθεσινό μεγάλο ξεπούλημα στις τράπεζες, είχε στόχο μόνο την ελληνική αγορά, καθώς η Ιταλία και γενικά οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν καλύτερη «συμπεριφορά». Μάλιστα τα χθεσινό γκρέμισμα του ελληνικού χρηματιστηρίου συνέπεσε με τη γενική συνέλευση της παγκόσμιας ομοσπονδίας των χρηματιστηρίων που γίνεται στη Αθήνα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Οι 2+1 λόγοι που έφεραν την Πειραιώς στη δίνη του κυκλώνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παρασκήνιο που οδήγησε στο sell-off των τραπεζικών μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ