• Big Story

    Σεισμός από την πολιτική θυσία Κοτζιά, για να διασωθεί η κυβέρνηση

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών


    Να θυσιάσει πολιτικά τον Νίκο Κοτζιά, για να μην θυσιάσει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεικτικό για την κίνηση του πρωθυπουργού είναι το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt: «Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών στη Αθήνα ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός είναι ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ εξασφαλίζει στον Τσίπρα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για τον Τσίπρα δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος».

    Η κίνηση να γίνει δεκτή η παραίτηση Κοτζιλά, που ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους από το πεζοδρόμιο της Ηρώδου Αττικού, φιλοδοξεί -κι αυτή όπως τόσες άλλες τις προηγούμενες ημέρες- να βάλει τέλος στις καταιγιστικές εξελίξεις που κλυδωνίζουν επικίνδυνα την κυβέρνηση, ωστόσο σηματοδοτεί σειρά άλλων απρόβλεπτων εξελίξεων τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το μπρα ντε φερ μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά έληξε τελικά εις βάρος του υπουργού Εξωτερικών. Η απάντηση του πρωθυπουργού στο «τελεσίγραφο» που του είχε στείλει ο κ. Κοτζιάς «ή ο Καμμένος ή εγώ» ήταν η αποδοχή της παραίτησής του υπουργού Εξωτερικών. Η αρνητική εξέλιξη για τον κ. Κοτζιά διεφάνη από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που ήθελαν τον υπουργό Εξωτερικών δυσαρεστημένο από τη στάση του πρωθυπουργού,  απάντησε πως «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από κει και πέρα όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό του ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο». Η δήλωση αυτή εκτιμάται ότι ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Κοτζιά.

    Εκεί ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για τον μέχρι πριν από λίγες ώρες υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος με τον κυβερνητικό συνασπισμό μέσω της κίνησης «Πράττω», μέλος της οποίας είναι και ο άλλος παραιτηθείς από την κυβέρνηση για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, Νίκος Τόσκας.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το γεγονός ότι ο Νίκος Κοτζιάς, πέραν ενός πολύ αιχμηρού tweet με στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου («Προσπάθησαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν ότι ήμασταν σπόροι»), δεν έχει δώσει τις δικές του απαντήσεις στις τελευταίες εξελίξεις, ούτε και έχει δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή της παραίτησής του, η οποία εκτιμάται ότι δεν περιλαμβάνει μόνο μια επιγραμματική και τυπική παραίτηση. Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του τη Δευτέρα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα βρεθεί για να συμμετέχει σε εκδήλωση της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ.  Επομένως, το tweet ενδεχομένως να ήταν μόνο η αρχή…

    Είναι πολύ πιθανόν στη μάχη αυτή ο Νίκος Κοτζιάς να βρει συμμάχους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είδαν με καλό μάτι την επικράτηση του Πάνου Καμμένου στην μεταξύ τους σύγκρουση. Δεν είναι κρυφό ότι κάποια στελέχη υποστηρίζουν πως η συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου πρέπει να τελειώσει, ότι ο υπουργός Άμυνας φέρνει μόνο φθορά, κι ότι σε αυτή τη φάση αυτός που έπρεπε να φύγει από την κυβέρνηση δεν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών.

    Το χρονικό της παραίτησης

    Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες ήταν καταιγιστικές. Μετά τις προτάσεις Καμμένου στην Ουάσινγκτον περί ενός «βαλκανικού ΝΑΤΟ», ο Νίκος Κοτζιάς επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Άμυνας λέγοντας ότι είναι αναρμόδιος να διαμορφώνει εθνική εξωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός, προσδοκώντας να ρίξει τους τόνους, συνέφαγε με τον κ. Καμμένο στη ΛΑΕΔ και συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο, από το οποίο ζήτησε στήριξη θεωρώντας ότι οι κινήσεις αυτές θα ήταν πυροσβεστικές.

    Όμως, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η σφοδρή σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου μεταφέρθηκε και στο υπουργικό και εκεί τελείωσαν όλα. Κατά πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού από την Τρίτη, ενώ αμέσως μετά το υπουργικό επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο φαίνεται ότι ενημέρωσε για τις προθέσεις του.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από την απόφαση Κοτζιά να παραιτηθεί χθες, μια κίνηση που ανέμενε με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, τα γεγονότα τον διέψευσαν.

    Το πλήγμα για την κυβέρνηση είναι σφοδρό και η υπόθεση δεν δείχνει ότι θα σταματήσει εδώ, καθώς ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται αποφασισμένος να κινήσει κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το θέμα της διαχείρισης των μυστικών όλων των υπουργείων, μετά και τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκτακτη συνεδρίαση των μελών του «Πράττω» μετά την παραίτηση Κοτζιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοτζιάς: «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: «Κουτσή πάπια» ο Τσίπρας-Αδύναμος να παράξει έργο αλλά μπορεί να παράξει ζημιά



    ΣΧΟΛΙΑ