• Οικονομία

    «Χαστούκι» ΔΝΤ στην κυβέρνηση: Μειώνει στο 2% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2018

    • NewsRoom
    Eurogroup

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Τις άγριες προθέσεις του ενόψει των συζητήσεων για την τέταρτη αξιολόγηση και την μεταμνημονιακή εποχή έδειξε ξεκάθαρα το ΔΝΤ, το οποίο μετέβαλε προς τα κάτω την πρόβλεψη του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με την έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε το πρωί της Τρίτης στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ προβλέπει πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2018 θα φτάσει μόλις το 2%, την ώρα που στην προηγούμενη εκτίμησή του, τον Οκτώβριο του 2017, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,6%.

    H έκθεση του Ταμείου που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπσφελντ αναφέρει πως η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017, ενώ παράλληλα εκτιμά πως πέρα από την ανάπτυξη 2% για το τρέχον έτος, θα αναπτυχθεί κατά 1,8% το 2019. Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έκανε πριν από έξι μήνες.

    Ανάπτυξη

    Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι το 2017 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4%, όταν αντιστοίχως τον Οκτώβριο προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 1,8%. Επιπλέον, καταγράφεται απόκλιση 0,6% για το έτος του 2018, αφού το Ταμείο αναθεωρεί την προ εξαμήνου εκτίμησή του για 2,6% και πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%. Για το 2019, το Ταμείο προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης έναντι του 2018, καθώς την εντοπίζει στο 1,8%.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα στην εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ για το νέο Μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,3% (από 2,5% που υπολόγιζε προηγουμένως και το ΥΠΟΙΚ και η Κομισιόν) και 2,5% το 2019.

    Το ΔΝΤ έχει συμπεριλάβει αυτές τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε όλες τις αναλύσεις που έχει κάνει από το 2015 μέχρι και σήμερα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη και υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 2,5% για το 2019. Η συγκεκριμένη απόκλιση είναι σημαντική γιατί καταδεικνύει πως το Ταμείο και η ευρωπαϊκή πλευρά δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα ίδια μεγέθη στις συζητήσεις που διεξάγονται για την απομείωση του χρέους.

    Σημειώνεται τον προηγούμενο Οκτώβριο το Ταμείο προέβλεπε για το 2022 ανάπτυξη μόλις στο 1% του ΑΕΠ. Πρόβλεψη η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

    Με βάση την πρόβλεψη, το Ταμείο αναμένεται πως θα επιμείνει, με μεγαλύτερη ένταση, στην θέση του είτε για μεγαλύτερες παρεμβάσεις  στο χρέος – κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαίους – είτε για λήψη πιο πολλών δημοσιονομικών μέτρων από το 2019 και μετά ώστε να διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, κάτι το οποίο δεν θα ήθελε να ακούσει η Ελληνική κυβέρνηση.

    Ανεργία

    Στην έκθεση καταγράφεται επίσης η αναθεώρηση των δεδομένων για την ανεργία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση από ότι έβλεπε τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2017 η ανεργία μειώθηκε κατά 0,8% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, αφού το επίπεδο της τοποθετείται στο 21,5% και όχι στο 22,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση. Για το τρέχον έτος, το Ταμείο τοποθετεί το επίπεδο της ανεργίας στο 19,8% έναντι της εκτίμησης του 20,7%. Τέλος, για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, την οποία υπολογίζει στο 18%.

    Αποπληθωριστικές Πιέσεις

    Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, πριν από έξι μήνες το Ταμείο έβλεπε την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, ενώ σήμερα την υπολογίζει στο 1,1%. Και για το έτος 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1%.

    Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

    Η έκθεση του Ταμείου καταγράφει ένα άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%. Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0.8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.

    Κόκκινα Δάνεια

    Η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει την ανάγκη για ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

    «Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.

    Οι Τρεις Κρίσιμες Εκθέσεις του Ταμείου

    Από τις τρεις εκθέσεις του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθούν κατά την διάρκεια της Εαρινής Συνόδου θα προκύψει το τι αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σχετικά με:

    -Το πρωτογενές πλεόνασμα

    -Την ανάπτυξη

    -Την εξέλιξη των τιμών

    -Την πορεία των επενδύσεων

    -Τις προοπτικές των τραπεζών

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: «Αινιγματικός» ο Τζ. Ράις για ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου από το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Όπως έχουμε συμφωνήσει για περικοπή συντάξεων και πάγωμα αντιμέτρων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στις ΗΠΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών



    ΣΧΟΛΙΑ