• ΑΓΟΡΕΣ

    Με μικρές μεταβολές κινούνται οι ευρωαγορές


    Με ήπιες μεταβολές κινούνται οι λίγοι ευρωπαϊκοί δείκτες που λειτουργούν σήμερα λόγω εορτασμών της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Οι αγορές φαίνονται να εστιάζουν για ακόμη μια φορά στην πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και τη θετικά σχόλια του Trump, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είχε μια “καλή τηλεφωνική συνδιάλεξη” με τον Xi Jinping το Σάββατο αναφορικά με εμπορικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο συγκεκριμένο μέτωπο. Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες για την κατασκευαστική δραστηριότητα στην Κίνα (Manufacturing PMI), παρέκκλιναν των προσδοκιών πέφτοντας κάτω από το 50 για πρώτη φορά από το 2016, γεγονός που “αμαύρωσε” το κλίμα αισιοδοξίας που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Πρόεδρος Trump.

    Στην Ιταλία, εγκρίθηκε τελικά από τη Βουλή ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2019, με την κυβέρνηση να παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης που χρειαζόταν για να περάσει τα μέτρα που προέκυψαν ύστερα από εκτεταμένες και έντονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζουμε ότι το ιταλικό χρηματιστήριο παραμένει κλειστό σήμερα, παρ’ όλα αυτά, η έγκριση εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί αποτελεί ένα καλό νέο για τις ευρωαγορές.

    Στο μέτωπο του Brexit, ο Βρετανός Υπουργός Εμπορίου Liam Fox προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες να ακυρωθεί το Brexit είναι μοιρασμένες, σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει τη συμφωνία της Theresa May με τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα προτιμούσε μια συμφωνία χειρότερη της ιδανικής από το ρίσκο να μην πραγματοποιηθεί τελικά η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα της 14ης Ιανουαρίου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακά κέρδη +0,14%.

    Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,60%, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη οι DAX, STOXX 600, ESTX 50 και ο ελβετικός ΣΜΙ.



    ΣΧΟΛΙΑ