Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

XRTC: Η γήρανση του στόλου και ο κίνδυνος χρεοκοπίας, αδύναμοι κρίκοι της ελληνικής ακτοπλοΐας

Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά

Γιώργος Ξηραδάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC

«Δυστυχώς ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι επενδύσεις στην ακτοπλοϊκή αγορά είναι επιτακτικές, το οικονομικό μοντέλο και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αδύναμο για τους πολλούς αν όχι για όλους», επισημαίνει στην ετήσια έκθεση της η XRTC, του Γιώργου Ξηραδάκη.

Αυτή η αβεβαιότητα στην πρόβλεψη της εκκίνησης των επενδύσεων αναγκάζει τον αναλυτή να καλέσει όλα τα μέρη της αγοράς να αντιμετωπίσουν το περιβάλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας, με ιδιαίτερη προσοχή και ορθολογισμό.

«Στην παρούσα φάση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν ακρότητες πολιτικών η συντεχνιακών συμφερόντων γιατί πολύ απλά η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει. Ας μην ξεχνάμε ότι τελικά, ο χρήστης είναι αυτός που καλείται να καλύψει το κόστος της οποιασδήποτε επενδύσεις του οποιοδήποτε νεωτερισμού ή καινοτομίας ή ακόμα και ολιγωρίας δράσεων», υπογραμμίζει στην μελέτη της, η XRTC.

Η ανάλυση του περιβάλλοντος της αγοράς παρουσιάζεται με την καταγραφή των Δυνάμεων και των Αδυναμιών της όπως και των Ευκαιριών και Απειλών της (SWΟT Analysis).

Αναμφισβήτητα υπάρχουν παγιωμένα χαρακτηριστικά της αγοράς τα οποία επαναλαμβάνουμε στις ετήσιες αναλύσεις, ενώ υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Αναλυτικά, οι δυνάμεις, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές για την ελληνική ακτοπλοΐα, έχουν ως εξής:

Δυνάμεις

Αδυναμίες

Ευκαιρίες

Απειλές

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος της INTERMEPA η Σεμίραμις Παληού

Ελληνική ακτοπλοΐα: Απροθυμία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν νέα επιβατηγά πλοία

MSC: Ναυπηγεί άλλα δέκα πλοία μεταφοράς κοντέινερ