Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Ποντάρετε στις μετοχές των ΗΠΑ, μείνετε μακριά από την Ευρώπη – H επενδυτική στρατηγική για τις αγορές το 2024

Η Candace Browning, επικεφαλής της BofA Global Research

Η Candace Browning, επικεφαλής της BofA Global Research

Η BofA Global Research χαρακτηρίζει το 2024 “το έτος της προσγείωσης”. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, ενώ οι αμερικανικές μετοχές μπορεί να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ των 5.000 μονάδων στον S&P μέχρι το τέλος του έτους.

Η τράπεζα βλέπει πολύ μικρή άνοδο στο ΑΕΠ της χώρας μας για το 2024 στο 1% και στο 1,7% το 2025. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 2% το επόμενο έτος πριν υποχωρήσει σε 1,7% το 2025.

«Λίγοι έχουν βιώσει τη σημερινή μακροοικονομική αβεβαιότητα στη διάρκεια της ζωής τους και οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τον αντίκτυπό της. Η ύφεση που πολλοί περίμεναν το 2023 δεν ήρθε ποτέ. Τα ποσοστά πληθωρισμού κορυφώθηκαν το φθινόπωρο του 2022 σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και ο αποπληθωρισμός συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, παρά το γεγονός ότι οι οικονομίες ήταν γενικά ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν», εξηγεί η BofA.

Στις πρόσφατα δημοσιευμένες προοπτικές τους για το 2024, οι οικονομολόγοι και οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA Global Research σημειώνουν πως αναμένουν ότι αυτός ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί και ότι θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων στα μέσα του έτους, τόσο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αυξήσεις των επιτοκίων που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θα πρέπει τελικά να αποδυναμώσουν την ανάπτυξη και να οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, αν και οι οικονομολόγοι μας κάνουν λόγο για μια ήπια προσγείωση και όχι για ύφεση.

«Το 2023 αψήφησε τις προσδοκίες σχεδόν όλων: ύφεση που δεν ήρθε ποτέ, μειώσεις επιτοκίων που δεν υλοποιήθηκαν, αγορές ομολόγων που δεν σημείωσαν ανοδική κίνηση, παρά μόνο σε βραχύβιες εκρήξεις, και άνοδος των μετοχών που “πόνεσε” τους περισσότερους επενδυτές που παρέμειναν προσεκτικά υποεπενδεδυμένοι“, δήλωσε η Candace Browning, επικεφαλής της BofA Global Research. “Αναμένουμε ότι το 2024 θα είναι η χρονιά που οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να ενορχηστρώσουν με επιτυχία μια ήπια προσγείωση, αν και αναγνωρίζουμε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι περισσότεροι από τους ανοδικούς“.

Οι βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις για τις αγορές και την οικονομία το επόμενο έτος είναι οι εξής: 

Διαβάστε επίσης

HSBC: Η μετοχή της Alpha Bank top pick στις αναδυόμενες αγορές

Edison για HELLENiQ ENERGY: Ο μετασχηματισμός δημιουργεί αξία στους μετόχους – Τιμή στόχος τα €9,7

Ebury: Τα G10 νομίσματα σε στενά εύρη διαπραγμάτευσης