Leaders

ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΑΠΑ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΑ

Πρόεδρος Αρείου Πάγου

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα επελέγη ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στα τέλη Ιουλίου του 2023 και ενάμιση μήνα αργότερα αποκάλυψε, μέσα από ένα ευχετήριο μήνυμα προς τους συναδέλφους της, το προσωπικό της στοίχημα ως επικεφαλής και εποπτεύουσα όλων των δικαστών της χώρας: να «ξυπνήσει» από τον βαθύ λήθαργο δικαστές που καθυστερούν συστηματικά να εκδώσουν αποφάσεις, αφήνοντας τους πολίτες να περιμένουν, ακόμα και για χρόνια.

Ανέλαβε προσωπικά τη «χαρτογράφηση» και το ξεκαθάρισμα στο δικαστικό σώμα, κερδίζοντας δικαίως μία θέση στους επιδραστικούς της χρονιάς.

«Δικαιοσύνη, η οποία απονέμεται με καθυστέρηση, ή ακόμη, με προχειρότητα και αδιαφορία, τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη», ανέφερε στο μήνυμά της προς τους δικαστικούς λειτουργούς με αφορμή την έναρξη του δικαστικού έτους. Προειδοποιώντας δίχως περιστροφές, με βαριές πειθαρχικές συνέπειες όσους δικαστές δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους, καλώντας τους ακόμα και σε παραίτηση από το δικαστικό σώμα.

Και δεν έμεινε μόνο στα μηνύματα. Πήρε το βάρος πάνω της και ανέλαβε προσωπικά τον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των στοιχείων για την πορεία των υποθέσεων που έχουν χρεωθεί οι δικαστές όλης της χώρας.

Κάθε μήνα λαμβάνει πίνακες με στοιχεία, από τα οποία έχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη ή το «πάγωμα» των υποθέσεων. Όπου διαπιστώνει καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, στέλνει έγγραφα στους προϊσταμένους των «αμελών» δικαστών, εφιστώντας τους την προσοχή και κρούοντας τον κώδωνα της… πειθαρχικής τιμωρίας εάν δεν «κλείσουν» άμεσα τις δικογραφίες.

Μάλιστα, η Ιωάννα Κλάπα καλεί όσους δεν συμμορφώνονται να εμφανιστούν ενώπιον της. Μέσα σε 2 μήνες, κλήθηκαν και πέρασαν από το γραφείο της Προέδρου του Αρείου Πάγου περισσότεροι από 60 δικαστές που υπηρετούν μόνο στην Αττική.

Σε κραυγαλέες περιπτώσεις καθυστερήσεων, η ανώτατη δικαστής της χώρας φέρεται να ζητά από τους συναδέλφους της να σκεφτούν την οικειοθελή αποχώρησή τους από το δικαστικό σώμα για να μπορέσουν να εργαστούν στη συνέχεια σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.

Η ίδια δυναμική χαρακτηρίζει την Ιωάννα Κλάπα από τα πρώτα της βήματα στο δικαστικό σώμα.

Πρωτοδιορίστηκε το 1984 και, στην κυριολεξία, έχει υπηρετήσει από άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας: Αθήνα, Ευρυτανία, Πειραιά, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Λευκάδα, Χανιά, Πάτρα, Ιωάννινα και επιστροφή στην Αθήνα μόλις πριν από 12 χρόνια.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα ως ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο του Πειραιά ερεύνησε τα κυκλώματα στις φυλακές, αλλά και το λαθρεμπόριο καυσίμων, σχηματίζοντας 35 διαφορετικές δικογραφίες.

Μεταξύ άλλων, ήταν η εφέτης ειδική ανακρίτρια που (με την συνάδελφο της Μαρία Δημητροπούλου) ερεύνησε την υπόθεση «της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».

Και η δικαστική ιστορία της θα συνεχίσει να γράφεται μέχρι το καλοκαίρι του 2025, οπότε και θα αποχωρήσει, λόγω συνταξιοδότησης, από τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ως τότε όμως έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα