Newcomers

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Επικεφαλής της νεοσύστατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης

Διεθνώς αναγνωρίσιμος από την επιστημονική κοινότητα, ο πολυβραβευμένος για το έργο του Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ένα από τα επιφανέστερα «φωτεινά μυαλά» των Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Με καταγωγή από την Κρήτη, ο 42χρονος καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο φημισμένο πανεπιστήμιο του ΜΙΤ, ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να… πάει η Ελλάδα μπροστά. Αναλαμβάνοντας επικεφαλής στη νεοσύστατη Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν απόρροια κατανόησης των απαιτήσεων που «γεννούν» οι ανάγκες των καιρών. Καθώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη αποκτούν ολοένα και σπουδαιότερο ρόλο στις εξελίξεις.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και άλλοι 10 σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες στελεχώνουν αμισθί την επιτροπή των «σοφών», που από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα ασχοληθεί με τις μεγάλες προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για τη χώρα.

Αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής είναι να παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Από τη θέση πλέον του επικεφαλής στη συμβουλευτική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναφέρει: «Θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μέλος των διεθνών πρωτοβουλιών για την τεχνητή νοημοσύνη, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Έτσι ώστε η χώρα μας να καταστεί συμμέτοχος του παγκόσμιου διαλόγου για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο ίδιος σπεύδει να προσθέσει ακόμη ότι: «Η παρουσία Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων υψηλού επιπέδου, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, συνιστά μία σημαντική παρακαταθήκη που θα μας βοηθήσει στο ενδιαφέρον έργο που έχουμε μπροστά μας. Να διατυπώσουμε προτάσεις πολιτικής που θα αναδεικνύουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για την Κοινωνία, την Οικονομία, την Επιστήμη και τον Άνθρωπο. Ενώ παράλληλα θα εντοπίζουν τις προκλήσεις και θα αντιμετωπίζουν τους πιθανούς κινδύνους».

Ο εδώ και 15 χρόνια καθηγητής στο ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, επικεντρώνει την έρευνά του στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σε ηλικία μόλις 25 ετών, κατάφερε μέσω της διδακτορικής του διατριβής (με τη συνεργασία και δύο καθηγητών του) να δώσει απάντηση στον άλυτο από το 1951 γρίφο του Τζον Νας.

Ο Έλληνας επιστήμονας έχει βραβευτεί κατ’ επανάληψη και από σημαντικούς φορείς, για το πολύπλευρο ερευνητικό του έργο. Ενώ πέρσι τον Ιούλιο αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα