Visionaries

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Creative Director, Designer

Η διεθνής επαγγελματική λέσχη που αποτελείται από κορυφαίους επαγγελματίες στον τομέα του γραφιστικού σχεδιασμού (Αlliance Graphique International) υποδέχτηκε πέρσι στους κόλπους της τον Δημήτρη Παπάζογλου. Τον designer της DpS Athens, που έχει υπογράψει μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα των τελευταίων ετών. Ανάμεσά τους το rebranding του ΠΑΟΚ, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της ταυτότητας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο Δημήτρης Παπάζογλου έχει μακρά και ευδόκιμη διαδρομή ως σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας.

Το γεγονός της ένταξής του στο δυναμικό των μελών της AGI συμπίπτει με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων εργασίας του πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Από το ξεκίνημά του παρακολουθούσε και συνεχίζει να παρακολουθεί τη δουλειά και τον βίο πολλών κορυφαίων σχεδιαστών του χώρου, επίσης μελών της AGI.

Όπως λέει ο ίδιος, «με ενέπνευσαν και συνεχίζουν να αποτελούν για μένα σημείο αναφοράς. Γι’ αυτό η χαρά, αλλά και η τιμή να είμαι ανάμεσά τους είναι, φυσικά, πολύ μεγάλη».

Την περίοδο 2017-2021 ο Δημήτρης Παπάζογλου διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό της ταυτότητας των δράσεων του επετειακού προγράμματος για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21». Εργασία που βασίστηκε στο ομώνυμο πόνημα του ιδίου.

Για την την εν γένει προσφορά του στη μελέτη, την εφαρμογή και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης οπτικής ταυτότητας, εντάχθηκε τιμητικά ως μέλος στο σώμα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ακολούθησε η βράβευση της έκδοσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21», με τη δική του σχεδιαστική υπογραφή. Αναδείχθηκε μάλιστα ανάμεσα στις 14 καλύτερες εκδόσεις για το 2023, στον διεθνή θεσμό βιβλίου που διοργανώνεται από την Stiftung Βuchkunst.

Επίσης, για το ίδιο έργο, απέσπασε το ειδικό βραβείο «Αριστείο Τυπογραφίας» καθώς και 8 νέες διακρίσεις ανάμεσα σε 1400 έργα, στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας, ΕΒΓΕ.

Ο Δημήτρης Παπάζογλου ξεχωρίζει για το σύνολο του έργου του και θεωρείται δικαίως ένας από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες σχεδιαστές της σύγχρονης γενιάς.

Για τη δουλειά του έχει διεθνώς διακριθεί στα Red Dot Design Awards, τα D&AD, τα European Design Awards και τα Dieline Awards. Ενώ το έργο του έχει εκτεθεί σε εγχώρια και διεθνή μουσεία design με πιο πρόσφατη συνεργασία, αυτήν με το περίφημο Chicago Design Museum.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος των πελατών του Studio DPS Athens (που ίδρυσε το 2014) προέρχεται από το εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα η Nike WHQ, οι New York Times, η Soccer Bible και αρκετοί άλλοι.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα