Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο κατάλληλος άνθρωπος σε μια θέση γεμάτη προκλήσεις.

Τον περσινό Ιούλιο, ο Γιώργος Φλωρίδης ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης. Και συνάμα το «στοίχημα» να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός και από… γιατρό στη θεραπεία νοσηρών καταστάσεων που χρονίζουν.

Ο ίδιος, ως δικηγόρος, γνώριζε από την πρώτη στιγμή τις παθογένειες της Δικαιοσύνης και τα προβλήματα που φρενάρουν την έγκαιρη απονομή της.

Σημαντικό πλεονέκτημα στην ιδιαίτερα απαιτητική προσπάθεια, λογίζεται το γεγονός ότι έχει δίπλα του δύο συναδέλφους. Αφού δικηγόροι είναι τόσο ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, όσον και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Πάνος Αλεξανδρής.

Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου, ο Γιώργος Φλωρίδης έστειλε μήνυμα σε δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και συμβολαιογράφους. Θέλοντας να τους έχει δίπλα του στις προωθούμενες επιβεβλημένες αλλαγές.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επέλεξε να επισκεφθεί, χωρίς προειδοποίηση, το Πρωτοδικείο και το Εφετείο της Αθήνας. Όταν μέσα στο καύσωνα «κατέβηκαν ρολά» λόγω της μη λειτουργίας των κλιματιστικών.

Έκανε αυτοψία στους χώρους και ζήτησε από τους προϊσταμένους των δικαστηρίων λίστα με τα επείγοντα προς λύση προβλήματα.

Αλλά και τους επόμενους μήνες συνέχισε τις αναγνωριστικές επαφές με τους εκπροσώπους όλων των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Στα τέλη του περσινού Νοεμβρίου, στην παρουσίαση του νομοσχεδίου με τις δραστικές αλλαγές στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Γιώργος Φλωρίδης περιέλαβε σε μία φράση του («ιερά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, αλλά έχουν δικαιώματα και οι πολίτες») την προσπάθεια να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών. Προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική φυλάκιση για μικρές ποινές από 3 ως 5 χρόνια, αλλά και η μερική πραγματική έκτιση για ακόμα μικρότερες ποινές, από 2 ως 3 χρόνια.

Ως μέτρο για την επιτάχυνση των δικών προβλέπεται μόνο μία αναβολή, με τους δικηγόρους να καλούνται να πληρώσουν «αναβολόσημο» όταν επικαλούνται κώλυμα λόγω άλλης δίκης.

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία. Τρεις τομείς του είναι οι βασικότεροι: η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, η αναδιάρθρωση και κατανομή των δικαστηρίων, όπως και ο διαχωρισμός των δικαιοδοτικών, δικαστικών και υπηρεσιακών καθηκόντων των προϊσταμένων των δικαστηρίων.

Στις σημαντικές προωθούμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται, επίσης, η μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους και η διεύρυνση του συστήματος κατάθεσης ηλεκτρονικών δικογράφων, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης.

Πέραν τούτων προωθείται η μετεγκατάσταση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε νέο κτήριο, καθώς και η δημιουργία επιπλέον αιθουσών στο Εφετείο Αθηνών. Ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης υπέγραψε και το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου όπου θα ανεγερθεί το νέο «πράσινο» κτήριο για τη μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών των δικαστηρίων του Πειραιά.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα