Visionaries

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΜΗΝΕΑΣ

Δήμαρχος Αστυπάλαιας

Η Αστυπάλαια πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο γαλανό στολίδι των Δωδεκανήσων, στο οποίο ο Νίκος Κομηνέας είναι δημοτικός άρχοντας, έχει ξεκινήσει ο μετασχηματισμός σε έξυπνο και αειφόρο νησί. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοίχημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας της VW, που συμβάλλει με την τεχνολογία της στον όλο εγχείρημα.

Σήμερα η Αστυπάλαια ηλεκτροδοτείται μέσω πετρελαιογεννήτριας, δηλαδή εισάγει πετρέλαιο, το οποίο μεταφέρεται ακτοπλοϊκώς και καίγεται, παράγοντας ρύπους για να ηλεκτροδοτηθεί το νησί. Το ζήτημα είναι να σβήσει η πετρελαιογεννήτρια.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται μια σειρά από έργα: Εγκατάσταση ΑΠΕ, με φωτοβολταϊκά αλλά και ανεμογεννήτριες. Εγκατάσταση μπαταριών, εκσυγχρονισμός του δικτύου ενέργειας. Ηλεκτρικά οχήματα τετράτροχα αλλά και δίτροχα επίσης, επιβατικά, επαγγελματικά, φορτηγά.

Οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού ποικίλουν ανάλογα την εποχή, ενώ δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί μια βδομάδα με άπνοια και συννεφιά. Οπότε η πετρελαιογεννήτρια πρέπει να παραμείνει σε ετοιμότητα. Το στοίχημα είναι να λειτουργεί όσο λιγότερο γίνεται.

Την ίδια στιγμή το νησί γεμίζει σταδιακά με ηλεκτρικά οχήματα. Στην αρχή κρατικά και εν συνεχεία ιδιωτικά, όχι μόνο αυτοκίνητα, αλλά και σκούτερ και ποδήλατα.

Όλος ο πλανήτης έχει στρέψει τα μάτια του στην Αστυπάλαια καθώς το διακύβευμα είναι τεράστιο: Μπορεί ένα νησί να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία; Από την απάντηση θα εξαρτηθούν πολλά, πιθανώς να κριθεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Η απάντηση έχει δύο κλειδιά: Το πρώτο αφορά στις τεχνολογικές δυνατότητες και το δεύτερο στη συνεργασία των ανθρώπων. Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει το project αν δεν το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία.

Σε ρόλο κλειδί, αυτόν του δημάρχου, βρίσκεται ένας άνθρωπος με λαμπρό πνεύμα, ο Νικόλαος Κομηνέας. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και βρίσκεται στην Αστυπάλαια από τη δεκαετία του ’80. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, με 2.175 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έλαβε την 2η Κυριακή ποσοστό 64,03%.

Πιστεύει και υπηρετεί τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης πολλά χρόνια τώρα, οπότε η δική του παρουσία, αποτέλεσε κλειδί στην απόφαση να γίνει η Αστυπάλαια ζωντανό εργαστήριο βιώσιμης κινητικότητας και καθαρής ενέργειας.

Σημαντικό ρόλο λοιπόν παίζει ότι έχει τις γνώσεις αλλά και την πίστη στο εγχείρημα. Οπότε μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους επιστήμονες του VW Group.

Την ίδια στιγμή όντας δήμαρχος του νησιού καλείται να πείσει και να εμπνεύσει τους μόνιμους κατοίκους, ώστε να συμβάλλουν θετικά στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Προφανώς χωρίς τη συνεργασία τους δεν γίνεται, όμως απ’ ότι φαίνεται ο Νικόλαος Κομηνέας τους έπεισε και τον ακολουθούν. Με τον ίδιο να τονίζει: «Η μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι κάτι το οποίο θα πρέπει σιγά σιγά να θεωρείται δεδομένο».

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τι θα γίνει στην Αστυπάλαια. Αν το πείραμα πετύχει μπορεί ν’ αλλάξει η ζωή όλων μας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα