Leaders

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΜΑΖ

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

Κομβικός όλα αυτά τα χρόνια στην κυριαρχία του ΟΤΕ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο Μιχάλης Τσαμάζ, όντας 13 χρόνια στο τιμόνι του ομίλου, δίκαια χαρακτηρίζεται «στρατηγός».

Και πώς να μην είναι, όταν επί ημερών του ο ΟΤΕ γιγαντώθηκε και πλέον είναι ο «Νο 1» πάροχος στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην χώρα.

Στο 9μηνο ο ΟΤΕ έκλεισε με 881 εκατ. ευρώ τζίρο, με το EBITDA να ανέρχεται στα 348 εκατ. ευρώ, όντας πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό, ο οποίος αυτή τη περίοδο, όπως έχει παραδεχτεί ο CEO του ΟΤΕ, είναι πρωτοφανής.

Ευφυής και πρωτοπόρος, ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την αξία του ICT για τον μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Σήμερα ο ΟΤΕ εκτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 3 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη του 5G και του δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH), ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Δημοσίου.

Οι στόχοι που είχε θέσει για το 2023 επετεύχθησαν και μάλιστα με το παραπάνω. Σήμερα πάνω από το 80% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber, ενώ το 2023, το δίκτυο FTTH έφτασε σε περίπου 1,3 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις.

Παράλληλα και στην κινητή τηλεφωνία, ο ΟΤΕ κυριαρχεί. Η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 5G έχει φτάσει ήδη στο 90% ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται η εμπορική διάθεση του 5G Stand Alone, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων των δικτύων 5ης γενιάς.

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται και η πρώτη προσπάθεια του ομίλου στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών. Το payzy έχει ήδη ξεπεράσει τους 180.000 πελάτες, ενώ η επιτυχία του κέντρισε το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom και μέσα στο 2024 θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στην Γερμανία από τον γερμανικό κολοσσό.

Στα τέλη του έτους ανακοινώθηκε ότι τον Ιούνιο του 2024, ο Μιχάλης Τσαμάζ, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια θα αποχωρήσει από το τιμόνι του ΟΤΕ, ξεκινώντας παράλληλα μια νέα εποχή για τον όμιλο.

Μια εποχή που όμως φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Μιχάλη Τσαμάζ, καθώς εκείνος είναι που έφτασε τον ΟΤΕ στα σημερινά του επίπεδα και τον κατέστησε τον «Νο 1» πάροχο στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης. Είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση».

Αυτή η φράση αποτυπώνει τις βάσεις στις οποίες κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι του ομίλου. Βάσεις οι οποίες έφεραν και τις μεγάλες επιτυχίες.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα