Titans

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Εφοπλιστής

Ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές, με τεράστια εμπειρία και μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ο Γιώργος Προκοπίου.

Το 2023 ανακηρύχθηκε για δεύτερη φορά ως «Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς» στα 20α βραβεία Lloyd’s List-Greek Shipping.

Σπουδαίο όμως ήταν και το γεγονός ότι βρέθηκε στο top 20 της περυσινής λίστας των Lloyd’s με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Λίστα στην οποία περιλαμβάνεται αδιάκοπα από το 2012.

Οι τρείς ναυτιλιακές εταιρείες που διαθέτει, Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas LNG Partners – η μοναδική του εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο – διαχειρίζονται ένα στόλο από 130 πλοία, οποίος είναι από τους μεγαλύτερους διεθνώς σε αξία.

Ο Έλληνας εφοπλιστής συνεχίζει τις επενδύσεις σε νέα πλοία, τάνκερ, bulker και LNG carriers, πραγματοποιώντας το 2023 παραγγελίες αξίας άνω των 2,5 δισ. δολαρίων. Με το συνολικό ναυπηγικό του πρόγραμμα να ανέρχεται περίπου στα 4,5 δισ. δολάρια.

Όλα τα νεότευκτα τάνκερ και φορτηγά πλοία, θα κινούνται με συμβατικά καύσιμα, γεγονός που αποτυπώνει την πεποίθησή του, ότι οι συζητήσεις που γίνονται για τα μελλοντικά καύσιμα απέχουν αρκετά από την υιοθέτηση τους.

Ο Γιώργος Προκοπίου θεωρείται πρωτοπόρος στην αγορά μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν τις θετικές της προοπτικές.

Η εταιρεία του Dynagas έγραψε ιστορία το 2012, όταν το LNG carrier «OB River» ήταν το πρώτο στον κόσμο που μετέφερε εμπόρευμα μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ναυτιλιακή παρέλαβε το χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων LNG carrier «Clean Destiny», ενώ έχει υπό κατασκευή 11 ακόμη πλοία μεταφοράς LNG.

Στις αρχές του 2023, ο εφοπλιστής με την εταιρεία του Milina Enterprises, ανέλαβε και επίσημα την διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που αποτελεί το μεγάλο του στοίχημα.

Ήδη άρχισε να προσλαμβάνει τους πρώτους εργαζόμενους και να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις αναγέννησης των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας.

Για αυτή του την επιχειρηματική επιλογή, ο Γιώργος Προκοπίου τιμήθηκε από το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, όπου δήλωσε: «Είναι αδιανόητο η ναυτιλία της χώρας μας να μην έχει υποστηρικτικό ναυπηγικό τομέα. Η επένδυση μου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μία ανταπόδοση στον Πειραιά».

Αναφερόμενος στο θέμα των συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν, τόνισε ότι «στόχος είναι η προσέλκυση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, μέσα από μία πολιτική που να “φωτίζει” τις δυνατότητες κερδοφορίας και να διατηρεί τις εταιρείες των Ελλήνων στον Πειραιά».

Εκτός από την εντυπωσιακή του πορεία στον χώρο της ναυτιλίας, ο Γιώργος Προκοπίου έχει ισχυρή παρουσία και στο real estate.

Διαθέτει τεράστιο αριθμό ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ενισχύει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο του. Πέρυσι μάλιστα απέκτησε, μέσω πλειστηριασμού, το κτήμα Κοντομηνά στην Αργολίδα, έναντι 18,1 εκατ. ευρώ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα