Pioneers

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΟΥ

Διευθύνουσα Σύμβουλος της Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.

Η Σταυρούλα Καμπουρίδου έχει στόχο να βάλει το IRIS, που είναι το εθνικό μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής, στις καθημερινές συναλλαγές των Ελλήνων.

«Το όνειρό μου είναι να πηγαίνεις στο ταμείο του καταστήματος και να σε ρωτάνε κάρτα ή IRIS;», λέει η ίδια.

Στα τρία χρόνια που έχει αναλάβει επικεφαλής της ΔΙΑΣ – από τον Ιανουάριο του 2021 – η Σταυρούλα Καμπουρίδου έφερε τα πάνω κάτω καθώς «ξύπνησε» το εθνικό σύστημα πληρωμών.

Διεκδίκησε τη θέση, ύστερα από παρότρυνση του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Και μόλις ανέλαβε τα ηνία της ΔΙΑΣ ξεκίνησε τις αλλαγές.

Ενεργοποίησε το σύστημα πληρωμών που βρισκόταν εν υπνώσει. Έτσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, πραγματοποιήθηκαν άλματα, αφού το 2020 η ΔΙΑΣ διεκπεραίωσε 292 εκατ. συναλλαγές, συνολικής αξίας 297 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν τα 405 εκατ., συνολικής αξίας πάνω από 450 δισ. ευρώ (δηλαδή 2,5 φορές το ΑΕΠ της χώρας).

Από το 2022 η ΔΙΑΣ πραγματοποίησε πάνω από 60 μικρά και μεγάλα έργα για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Οι τράπεζες της Κύπρου έχουν πλέον συνδεθεί με το σύστημα της ΔΙΑΣ για την παροχή άμεσων πληρωμών και τη χρήση IRIS και οι συναλλαγές από την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 180% (το 2022 συγκριτικά με το 2020).

Αν και το σύστημα άμεσων πληρωμών υπήρχε από το 2016, μέχρι το 2021 στην Ελλάδα δεν είχε σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική ανάδειξης των υπηρεσιών του.

Σήμερα το προϊόν IRIS Person to Person, που διευκολύνει την άμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ φίλων και άλλων, μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου, αριθμεί πάνω από 2,1 εκατομμύρια χρήστες.

Ενώ το IRIS Person to Business, για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, έχει 125 χιλιάδες χρήστες και έχουν πενταπλασιαστεί οι συναλλαγές στο IRIS e-commerce για την πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ο στόχος της Σταυρούλας Καμπουρίδου είναι τα 4,3 εκατομμύρια χρήστες IRIS, όσοι δηλαδή και οι mobile banking app χρήστες της χώρας.

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του IRIS. Με το νέο πλαίσιο οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, οι πληρωμές σε εμπόρους και οι αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα θα είναι χωρίς προμήθεια για ποσά μέχρι 500 ευρώ την ημέρα.

Με πτυχίο Πληροφορικής από το ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακό δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια, η Σταυρούλα Καμπουρίδου εργάστηκε στην ΙΒΜ, στην Εθνική Τράπεζα και ήταν σύμβουλος του Διοικητή της ΤτΕ σε θέματα FinTech.

Όπως λέει η ίδια «επέλεξα την τεχνολογία πολύ απλά γιατί πάντα μου άρεσε. Με μάγευε οτιδήποτε καινοτόμο, όπως τώρα η τεχνητή νοημοσύνη και το γνωστό πλέον σε όλους μας chatGPT. Ανήκω στη γενιά που γεννήθηκε αναλογικά, αλλά μεγάλωσε ψηφιακά».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα