Leaders

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ

Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής Εθνικής Τράπεζας

Πιστωτική επέκταση 1,4 δισ. ευρώ στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο της -με 5,3 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις- πέτυχε η Εθνική Τράπεζα και ο Βασίλης Καραμούζης «κέρδισε» το στοίχημα του 2023. Μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από τις μεγάλες αποπληρωμές εταιρικών δανείων.

Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε σημαντικά project στο χώρο της ενέργειας, στη ναυτιλία, διεύρυνε το πελατολόγιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανέπτυξε 5 εξειδικευμένα corporate hubs που εξυπηρετούν αποκλειστικά εταιρικούς πελάτες σε όλη την Επικράτεια.

Ο Βασίλης Καραμούζης – όπως και ο CFO Χρίστος Χριστοδούλου – ήταν οι στενοί συνεργάτες του CEO Παύλου Μυλωνά. H αποτελεσματική τριανδρία ανέπτυξε τις προοπτικές της Εθνικής στην επενδυτική κοινότητα και πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο placement για τη διάθεση του 22% της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο 46χρονος τραπεζίτης, που ηγείται της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στην Εθνική από τον Ιανουάριο του 2020, έχει «χτίσει» μία ομάδα με ικανά στελέχη. H οποία υποστηρίζει αποτελεσματικά τις σχέσεις με τους θεσμικούς επενδυτές και τους εταιρικούς πελάτες.

Ανάμεσα στα μεγάλα project που δανειοδότησε πέρυσι η Εθνική, ήταν -στο κομμάτι της ενέργειας- το έργο CCGT ισχύος 840MW, που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης (μέτοχοι είναι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Κοπελούζος), το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Εθνική Τράπεζα με 400 εκ. ευρώ.

Επίσης χορήγησε δάνειο 380 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ μέσω του «πράσινου» μετασχηματισμού της HELLENiQ ENERGY, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υλοποίηση του στόχου για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ τουλάχιστον 1GW έως το 2025 και πάνω από 2GW έως το 2030.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Καραμούζη η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι «πρότυπη και καινοτόμα για την ελληνική αγορά, καθώς αποτελεί το πρώτο χρηματοδοτικό πλαίσιο τυποποιημένων όρων για χρηματοδότηση υφιστάμενων και μελλοντικών συναλλαγών ΑΠΕ που έχει εξειδικευτεί για ελληνικό Όμιλο εταιρειών και μια από τις μεγαλύτερες αντίστοιχες συμφωνίες πανευρωπαϊκά».

Δυναμική ήταν η παρουσία της Εθνικής και στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς την εμπιστεύτηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες.

Ο όμιλος Αγγελικούση χρηματοδοτήθηκε με 300 εκατ. δολάρια, ενώ η ΕΤΕ συμμετείχε με 250 εκατ. δολάρια και στην αναχρηματοδότηση δανείων της Gaslog του ομίλου Λιβανού.

Επίσης, μέσα στο 2023 άρχισε να λειτουργεί το νέο, μοντέρνο και τεχνολογικά προηγμένο core σύστημα της Εθνικής Τράπεζας, δίνοντας στο corporate σημαντικές δυνατότητες για νέα προϊόντα και καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Και παράλληλα ενεργοποιήθηκε και international desk της τράπεζας, το οποίο ήδη έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις στο εξωτερικό της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

Η επενδυτική τραπεζική της Εθνικής έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη έκβαση μιας σειράς συναλλαγών capital markets, όπως ήταν τo IPO της Optima Bank, το IPO της Trade Estates, το ομόλογο 500 εκ. ευρώ του Μυτιληναίου, το ομόλογο 100 εκ. ευρώ της Ideal Holdings.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα