Newcomers

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ

Οικονομικός Εισαγγελέας 

Δεν συνιστά είδηση ότι η Οικονομική Εισαγγελία -ίσως η πιο νευραλγική υπηρεσία για την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και των οικονομικών εγκλημάτων- λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις, κυρίως σε ελεγκτές.

Όμως, ο νέος επικεφαλής Παναγιώτης Καψιμάλης από την πρώτη μέρα της επιλογής του (στις18 Σεπτεμβρίου 2023) έδωσε το στίγμα της δικής του θητείας: «Θα προσαρμοστούμε με το προσωπικό που διαθέτουμε», φέρεται να έλεγε σε συνομιλητές του, «αποτάσσοντας» το άλλοθι που ενίοτε προβάλλουν υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες.

Για εκείνον, δείχνει να αποτελεί προσωπικό «στοίχημα» η ταχύτητα, αλλά και η αποτελεσματικότητα που πρέπει να επιδείξει στο χειρισμό μίας σειράς «καυτών» υποθέσεων. Το οποίο πρέπει να κερδίσει.

Η τοποθέτησή του έγινε με απόφαση του 11μελούς Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Ο Παναγιώτης Καψιμάλης ορίστηκε νέος επικεφαλής της Οικονομικής υπερ-Εισαγγελίας, για τα επόμενα 3 χρόνια, μετά την αποχώρηση του Χρήστου Μπαρδάκη, λόγω της προαγωγής του σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Υπό την εποπτεία του Παναγιώτη Καψιμάλη συνεχίζονται πλέον όλες οι μεγάλες έρευνες για διαφθορά στο δημόσιο βίο, φοροδιαφυγή και διασπάθιση κρατικού χρήματος.

Επί των ημερών του, αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το ήδη βαρύ φορτίο της Οικονομικής Εισαγγελίας. Κι αυτό διότι αλλάζει το ποινικό τοπίο για οικονομικά αδικήματα με εμπλεκόμενους τραπεζίτες.

Με τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, δίδεται ξανά η δυνατότητα (και) στην Οικονομική Εισαγγελία να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, αναζητώντας ενδεχόμενες ευθύνες.

Παύει ουσιαστικά το ακαταδίωκτο που είχαν επί μία 4ετία, καθώς η απαίτηση έγκλησης από τις φερόμενες ως ζημιωθείσες (τις διοικήσεις των τραπεζών δηλαδή) είχε οδηγήσει δεκάδες ανοιχτές υποθέσεις της Οικονομικής Εισαγγελίας στο αρχείο.

Συνεπώς, και εκ των πραγμάτων, θα αυξηθεί και ο όγκος δουλειάς για την Εισαγγελία όπου προΐσταται ο Παναγιώτης Καψιμάλης. Ο οποίος εξαρχής γνωρίζει άριστα τις υποθέσεις του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Αφού και πριν από την επιλογή του, υπηρετούσε στο πλευρό του προκατόχου του Χρήστου Μπαρδάκη ως ένας από τους 3 τακτικούς οικονομικούς εισαγγελείς.

Ήταν μάλιστα επικεφαλής στο Συντονιστικό Συμβούλιο, όπου ήλεγχε και καθοδηγούσε τις ενέργειες των οικονομικών ελεγκτών.

Ως τακτικός οικονομικός εισαγγελέας μελετούσε τα πορίσματα των συναδέλφων του και ενέκρινε ή όχι, εάν θα δοθεί παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των εμπλεκομένων.

Μια από τις δικογραφίες που οδηγήθηκε σε αρχειοθέτηση με τη δική του έγκριση ήταν η έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή στη Novartis του Άδωνη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ως αντεισαγγελέας Εφετών είχε συντάξει την παραπεμπτική πρόταση για την Proton Bank και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Στο βαθμό του εισαγγελέα Εφετών, ο Παναγιώτης Καψιμάλης προήχθη το 2021.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα