Leaders

ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Επιχειρηματίας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Aegean Airlines και Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas

Κυρίαρχος των αιθέρων είναι ο Ευτύχης Βασιλάκης.

Βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Aegean Airlines, κατάφερε πέρσι να απογειώσει τα μεγέθη της αεροπορικής εταιρείας. Η οποία όχι μόνο ανέκαμψε, ξεπερνώντας τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία, αλλά ενίσχυσε τη θέση της στην αγορά, διευρύνοντας περαιτέρω το μερίδιό της.

Ανοδική πορεία είχε και η Autohellas, ελεγχόμενη επίσης μετοχικά και διοικητικά από τον Ευτύχη Βασιλάκη, που μέσω των δύο εισηγμένων εταιρειών του, συνιστά σημαίνουσα δύναμη στον ελληνικό τουρισμό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Aegean Airlines, οι επιδόσεις της κινούνται σε ιστορικά υψηλά, με τον πήχη της λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) για το 2023 να τοποθετείται στα 400-415 εκατ. ευρώ και την πριν από φόρους κερδοφορία στα 200-215 εκατ. ευρώ.

Στον απόηχο της ισχυροποίησης των οικονομικών μεγεθών, η μετοχή έκανε πέρσι άλμα ανόδου 114,4%, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Κρίσιμο στοιχείο για την Aegean ήταν η αποπληρωμή έναντι 85,4 εκατ. ευρώ, των warrants που κατείχε το Δημόσιο. Στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει το καλοκαίρι του 2021, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που «φορτώθηκε» η εταιρεία εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Με την εξαγορά των warrants η εταιρεία διατηρεί τον αμιγώς ιδιωτικό της χαρακτήρα, χωρίς να απομειώνονται τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων. Επίσης, εξαιρετικά ουσιώδες είναι και το γεγονός ότι μετά από τέσσερα χρόνια η εταιρεία θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του περσινού 9μηνου η αεροπορική εταιρεία διαθέτει 755,5 εκατ. ευρώ σε ταμειακά διαθέσιμα, με συνυπολογιζόμενες και τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης η αεροπορική εταιρεία έχει σε εξέλιξη την μεγάλη επένδυση για την ανανέωση του στόλου της, με την απόκτηση τουλάχιστον 46 νέων αεροσκαφών Airbus της οικογένειας neo (με option για 12 ακόμη). Βάσει χρονοδιαγράμματος, η εταιρεία θα παραλάβει μέσα στο 2024 έξι ακόμη αεροσκάφη. Ενώ μέριμνα έχει ληφθεί και για το ζήτημα που προέκυψε με την ανάγκη συχνότερης συντήρησης των κινητήρων της Pratt & Whitney.

Στο πρώτο περσινό εξάμηνο η Aegean διέθετε στόλο 75 αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 11 ιδιόκτητα, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις. Ενώ στους 9 μήνες του 2023 η εταιρεία μετέφερε περίπου 12,2 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Σε ότι αφορά στην Autohellas, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 34,1% στο 9μηνο του 2023, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 74,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο περίπου 4,5%.

Αν μη τι άλλο μέσα από το όλο πλέγμα των εξελίξεων καταδεικνύεται το μεγάλο επιχειρηματικό εκτόπισμα του αναμφίβολα επιδραστικού Ευτύχη Βασιλάκη.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα