Newcomers

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Δήμαρχος Αθηναίων

«Ποιος είναι αυτός ο καθηγητής;». Το ερώτημα αυτό είχε τεθεί χλιαρά όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης τον είχε τοποθετήσει προ μηνών στη θέση του Τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ. Ένα ερώτημα που έγινε ακόμη πιο έντονο όταν το ΠΑΣΟΚ τον επέλεξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν περίμεναν κάτι περισσότερο από ένα καλό ποσοστό που θα έπαιρνε ο Χάρης Δούκας και θα επιβεβαίωνε την κομματική δυναμική στην κοινωνία. Κι όμως, αυτός ο άγνωστος μέχρι πρότινος, Μηχανολόγος Μηχανικός και καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε την μεγάλη έκπληξη. Και μάλιστα εις διπλούν: Αρχικά κατόρθωσε να πάρει τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, πάνω κι από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Ο «κύριος 14%» έγινε αντίπαλος του έως τότε δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, που οριακά δεν πήρε την αυτοδυναμία. Κι όμως το «χάντικαπ» των 27 μονάδων διαφοράς, δεν στάθηκε ικανό να «φρενάρει» την πορεία του Χάρη (Χρυσόστομου) Δούκα προς τον δημαρχιακό θώκο.

Η εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία που έκανε, οι ήπιοι τόνοι, αλλά και οι θέσεις του, το όραμά του για την Αθήνα, πέρασαν σε ένα ευρύτερο κεντροαριστερό ακροατήριο που τον στήριξε απέναντι στον Μπακογιάννη.

Ουσιαστικά το 56% του Δούκα στο β’ γύρο ήταν μια επιτυχία που στηρίχθηκε στην καλή εικόνα του ίδιου, αλλά και στην ψήφο αποδοκιμασίας κατά του τότε δημάρχου, για σειρά θεμάτων, κυρίως όμως για τον «Γολγοθά» του Μεγάλου Περιπάτου.

Ο Χάρης Δούκας έγινε περισσότερο γνωστός μετά το debate που προκάλεσε ο αντίπαλός του, και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Όντας πλέον ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, καλείται να αφήσει το δικό του στίγμα, στηρίζοντας πολιτικές που ο ίδιος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο.

Ο 43χρονος καθηγητής ειδικεύεται στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του, στοχεύει σε μια πόλη περισσότερο βιώσιμη, με 25 χιλιάδες δενδροφυτεύσεις, με στόχευση στην ασφάλεια του πολίτη, αλλά και με μεγάλα έργα που θα έχουν, ωστόσο, πιο πράσινο χαρακτήρα.

Έχει δεσμευτεί να ανοίξει η Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, αλλά και να υλοποιηθεί το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης με τη δημιουργία του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό.

Από τις προτάσεις του ξεχωρίζουν αυτές για μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη, προγράμματα ανακύκλωσης, «Στέγη για όλους», προσβάσιμα πεζοδρόμια, παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Χάρης Δούκας έχει βάλει ψηλά τον πήχη για την Αθήνα και πρέπει να αποδείξει ότι όντως μπορεί να αλλάξει την πρωτεύουσα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα