Leaders

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΑΡΑΚΟΥ

Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Έμπειρη νομικός, η Βασιλική Λαζαράκου είναι, από τον Σεπτέμβριο του 2019 και για τα επόμενα πέντε χρόνια, η «σιδηρά κυρία» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Της ανώτατης εποπτικής Αρχής που εξ ορισμού έχει τον πλέον επιδραστικό ρόλο στον ευρύτερο τομέα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Αναλαμβάνοντας τη νέα της θέση, η μανιάτικης καταγωγής Βασιλική Λαζαράκου έγινε ταυτόχρονα και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στα 30 χρόνια που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή, υπαγόμενη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκ των πραγμάτων, ο κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων είναι η επαναφορά της εποπτικής Αρχής στην… αυτονόητη κανονικότητα, μετά τις κραυγαλέες ανορθογραφίες της προηγούμενης Διοίκησης, κυρίως στο μέγα σκάνδαλο της Folli Follie.

Εξ αρχής, η νέα Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Στοιχείο αναγκαίο και καθοριστικό, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η έννοια της ουσιαστικής διαφάνειας και της συνακόλουθης προστασίας της επενδυτικής κοινότητας. Ήδη, το νομικό οπλοστάσιο της Κεφαλαιαγοράς έχει εμπλουτιστεί, μετά την ψήφιση της τροπολογίας που έφερε στη Βουλή ο «τσάρος» της οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν η άμεση απομάκρυνση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το ΔΣ της αμαρτωλής Folli Follie, όπου και παρέμενε 19 μήνες μετά την αποκάλυψη της απάτης…

Πέραν της ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου, στο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της Βασιλικής Λαζαράκου περιλαμβάνονται η διεύρυνση της χρήσης της νέας τεχνολογίας, στον τομέα των αποτελεσματικών εποπτικών ελέγχων, αλλά και η ενεργός συμμετοχή της Κεφαλαιαγοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα