Leaders

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

CEO της εταιρείας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών 

Σε γνώριμα εδάφη επέστρεψε η Μαρία Ιωαννίδου.

Από τον Απρίλιο της περσινής χρονιάς είναι Country Manager της πολυεθνικής Avolta (πρώην Dufry), όπως επίσης και στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της εταιρίας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, θυγατρικής στην Ελλάδα του μεγαλύτερου ομίλου στον κόσμο στον κλάδο του ταξιδιωτικού εμπορίου.

Η νέα CEO των ελληνικών Duty Free κατείχε και προ δεκαετίας την ίδια κομβική θέση, όταν η ΚΑΕ πέρασε από τη Folli Follie στον έλεγχο της Dufry. Αποτελώντας μάλιστα τότε μία από τις τρεις γυναίκες που είχαν υψηλόβαθμη παρουσία στην πολυεθνική.

Στην επαγγελματική της σταδιοδρομία είχε αρχικά θητεύσει επί 16 χρόνια στην Alpha Bank. Ξεκινώντας από το dealing room και αναλαμβάνοντας στη συνέχεια διευρυμένους ρόλους σε διάφορα τμήματα της τράπεζας. Από την οποία αποχώρησε το 2013 για να βρεθεί επί μια εξαετία στα ΚΑΕ.

Το 2019 μετακινήθηκε στην Dimand, όπου και χρημάτισε CFO στην εταιρεία του real estate. Για να ακολουθήσει η περσινή επιστροφή στα παλιά της επιχειρηματικά λημέρια.

Εξαιρετικά έμπειρη και με κεκτημένο το know-how των ΚΑΕ, η Μαρία Ιωαννίδου έχει αναλάβει να υλοποιήσει το νέο, μακροπρόθεσμο πλάνο του Ομίλου, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες των ταξιδιωτών.

Στις προτεραιότητες της είναι αφενός μεν η υλοποίηση επενδύσεων, που θα φτάσουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα επταετίας, και αφετέρου ο εκσυγχρονισμός της ταυτότητας των Duty Free.

Η αρχή θα γίνει από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, όπου, εκτός από καταστήματα ταξιδιωτικού εμπορίου, σχεδιάζεται να ανοίξουν καταστήματα εστίασης και υβριδικά concepts.

Επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ανακαινίζονται κι επεκτείνονται οι εμπορικοί χώροι, αφού πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών παράταση της συνεργασίας για 10 συν 2 έτη.

Το 2023 εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, καταφέρνοντας να κεφαλαιοποιήσει πλήρως την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Όπως λέει η ίδια η CEO «είμαστε τυχεροί γιατί λειτουργούμε σε μια χώρα που ο πελάτης έρχεται μόνος του. Δεν χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια εμείς».

Τονίζοντας επιπρόσθετα ότι «είναι ένας κλάδος που παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική. Επενδύσαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε και σε συνεργασία με τους στρατηγικούς μας συνεργάτες θα φέρουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα».

Έτσι, με τη Μαρία Ιωαννίδου στο τιμόνι και με τα σχέδια μετεξέλιξης της ελληνικής εταιρείας, γράφεται η νέα σελίδα των Duty Free στην Ελλάδα, που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους το 1979, με δύο σημεία πώλησης.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 114 καταστήματα σε 46 σημεία, σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς στην Ελλάδα, καθώς και μία εταιρεία χονδρικής. Ποντάροντας στην ανάκαμψη του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου, χάρη στην άνοδο του τουρισμού.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα