Leaders

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν είναι από αυτούς που φοβούνται να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις. Το έχει αποδείξει άλλωστε και με το παραπάνω, στην μακρά και ευδόκιμη θητεία του σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα.

Στον ανασχηματισμό που έγινε στην αρχή της νέας χρονιάς, μετακινήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε αυτό της Προστασίας του Πολίτη. Γνώριμο πόστο γι’ αυτόν, καθώς είναι η πέμπτη θητεία του στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Και υπό τις παρούσες συνθήκες καλείται να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της εγκληματικότητας, αλλά και της οπαδικής βίας.

Η θέση του βέβαια στην λίστα των επιδραστικών του 2023, αφορά την θητεία του στο Υπουργείου Υγείας, όπου ανέλαβε τα ηνία τον περσινό Ιούλιο. Τονίζοντας ευθύς εξ αρχής ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της νέας κυβερνητικής τετραετίας, το οποίο και πρέπει να κερδηθεί. Προκειμένου να «θεραπευτεί» η ανισότητα και να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή στον υψίστης σημασίας τομέα της υγείας.

Από την πρώτη στιγμή ως Υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποδύθηκε σε έναν «αγώνα δρόμου» για να ενημερωθεί λεπτομερέστατα και με την μέγιστη ακρίβεια επί όλων των θεμάτων. Όχι μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και μέσα από τις πυκνές επαφές με ανθρώπους που καλύπτουν όλο το εύρος του τομέα των υπηρεσιών υγείας. Όπως επίσης και με επιτόπιους ελέγχους των καταστάσεων σε νοσοκομεία.

Αυτό, που κάνει πρωτίστως, όπως λένε άνθρωποι από το περιβάλλον του, είναι να ακούει, να σημειώνει και να επανέρχεται, όταν κρίνει πως απαιτείται.

«Παλιά καραβάνα» στην πολιτική, σκληρός όπου το επιβάλουν οι συνθήκες, μεθοδικός και αποτελεσματικός στη διοίκηση, ξέρει πώς να αποσπά το ζητούμενο. Δουλεύοντας γι’ αυτό πολλές ώρες επί καθημερινής βάσεως.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, προχώρησε σε καρατομήσεις διοικήσεων τεσσάρων νοσοκομείων σε Αθήνα, Πειραιά και Κρήτη. Φροντίζοντας να στείλει το «σκληρό» μήνυμα της μηδενικής ανοχής, απέναντι σε φαινόμενα αδράνειας στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Καθώς πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τον Υπουργό στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Εκ των πραγμάτων όμως στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος έρχονται οι νέες διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, μέσω ενός αναμορφωμένου συστήματος που βάζει τέλος στην επιλογή με κομματικά κριτήρια.

Για να γίνει κάποιος διοικητής νοσοκομείου θα πρέπει πλέον με τα νέα κριτήρια να έχει συναφές πτυχίο, συναφή εργασιακή εμπειρία και γνώση ξένων γλωσσών. Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι θα περάσουν από τεστ δεξιοτήτων. Ενώ οι νέοι διοικητές θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο στοχοθεσίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα