Leaders

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ

Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς

Το 2023 αποδείχθηκε μία εξαιρετική χρονιά για την Τράπεζα Πειραιώς. Επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού, που έχει χαράξει ο πολύπειρος CEO  Χρήστος Μεγάλου.

Όλες οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η τράπεζα για τη θωράκιση του ισολογισμού της, την μείωση των κόκκινων δανείων, την ενίσχυση των κεφαλαιακών της δεικτών, απέδωσαν καρπούς.

Αναγνωρίστηκαν μάλιστα και με το παραπάνω από τους επενδυτές που πριμοδότησαν την περσινή, εκρηκτική άνοδο της μετοχής. Η οποία έκλεισε το 2023 με κέρδη 122,5%. Τα περισσότερα από τον τραπεζικό κλάδο.

Όπως είχε επισημάνει εγκαίρως ο Χρήστος Μεγάλου, οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2023-2025 επιτυγχάνονται όντως νωρίτερα.

Τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο 9μηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης των κόκκινων δανείων υποχώρησε στο 5,5%. Ισχυρό ήταν και το προφίλ ρευστότητας με δείκτη κάλυψης στο 242% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 62%.

Πλέον η Πειραιώς βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος – το 10% των κερδών του 2023 που εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ – στους μετόχους της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η τράπεζα έδωσε δωρεάν 1,3 εκατ. μετοχές (από τις ιδιοκατεχόμενες) σε 137 στελέχη και υπαλλήλους της.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Πειραιώς βγήκε δύο φορές στις αγορές με senior preferred ομόλογα, αντλώντας συνολικά 1 δισ. ευρώ. Ποσό προοριζόμενο για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) καθώς και για την χρηματοδότηση των αναγκών του 2024.

Το ομόλογο του Ιουλίου -500 εκατ. ευρώ- είχε επιτόκιο 7,25% και η ισοϋψής έκδοση του Νοεμβρίου 6,785%. Με την Πειραιώς να έχει ήδη από το 9μηνο δείκτη MREL 21,8%, που είναι ο στόχος για τη νέα χρονιά.

Βασική προτεραιότητα για την τράπεζα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ενεργειακή τους μετάβαση.

Στο 9μηνο του 2023 πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 830 εκατ. ευρώ, με δυναμική απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η τράπεζα έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων σε ΑΠΕ, ύψους άνω των 2,1 δισ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ περί τα 2GW.

Τώρα ο Χρήστος Μεγάλου και η ομάδα του έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και τις επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καθώς μέσα στο Μάρτιο αναμένεται η διάθεση του 27% (ή μέρους αυτού) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα.

Όπως έχει πει ο CEO «πιστεύω ότι με το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα, είναι εφικτό να πωληθεί όλο το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο στην τράπεζα. Και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή τιμή».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα