Pioneers

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Eπιχειρηματίας

Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Polygreen, ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος είναι ο άνθρωπος πίσω από το πράσινο Tilos project.

Το έργο που ανέδειξε διεθνώς το μικρό νησί της Δωδεκανήσου, με τους 400 μόνιμους κατοίκους, ως το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου. Το οποίο μάλιστα, έχει διακριθεί τέσσερις φορές για το γεγονός ότι καλύπτει σχεδόν το 100% των ενεργειακών του αναγκών, μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής.

Η Τήλος, το 2023, κατάφερε να γίνει ο πρώτος πιστοποιημένος Δήμος μηδενικών αποβλήτων στην Ελλάδα, και το πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει τη διαπίστευση αυτή. Ανοίγοντας το δρόμο και για άλλους μιμητές της πολύ αξιόλογης πρωτοβουλίας.

Το Zero Waste Cities είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποίησης που αξιολογείται από ανεξάρτητα τρίτα μέρη. Δημιουργήθηκε από τους Οργανισμούς Zero Waste Europe και Mission Zero Academy, με στόχο την επίτευξη μηδενικών αποβλήτων και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας σε ευρωπαϊκές πόλεις και σε τοπικό επίπεδο.

Στην Τήλο, με τη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων, σχεδόν δύο χρόνια από το φθινόπωρο του 2021, οπότε ξεκίνησε η υλοποίηση του Just Go Zero Tilos, ανακυκλώνεται το 87,6% των αποβλήτων, με στόχο να ξεπεράσει το 90%. Ήδη η Τήλος έγινε το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων και αυτό με το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο.

Το πρόγραμμα, που βασίζεται στη διαλογή υλικών στην πηγή, υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Τήλου, έχοντας τη διαρκή δέσμευση των κατοίκων του νησιού.

Η Τήλος παρήγαγε ετησίως περίπου 600 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων, εκ των οποίων ανακυκλωνόταν μόνο το 10%, τη στιγμή που ο «εθνικός στόχος» έως το 2025 ορίζεται στο 55%. Σήμερα, αποτελεί το πρώτο νησί που πέτυχε 100% εκτροπή από την ταφή αποβλήτων με 87% ποσοστό ανακύκλωσης.

O Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής του οράματος για το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στη χώρα μας, ευελπιστεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα Just Go Zero και σε μεγαλύτερους Δήμους και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, «σε πέντε χρόνια θα μπορούσαμε να απαλλαχτούμε από τους ΧΥΤΑ, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος και ποιοτικά ανακυκλωμένα υλικά». Πιστεύει επίσης ότι αυτό που έγινε στην Τήλο, σε μικρή κλίμακα, μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, η κοινοπραξία της Polygreen με τις εταιρείες Aldar και Tadweer έκλεισε συμφωνία για τη διαχείριση απορριμμάτων, στην πόλη του Άμπου Ντάμπι. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 30 χρόνια και το ύψος της 1 δισ. ευρώ.

Το μυστικό είναι η καλύτερη διαλογή και μπορεί να επιτευχθεί με εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση των νοικοκυριών για το πώς πρέπει να ανακυκλώνουν, επισημαίνει ο κ. Πολυχρονόπουλος.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα