Titans

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Mytilineos 

Η επιχειρηματική φιλοσοφία του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι ξεκάθαρη: Δεν προετοιμάζουμε το μέλλον. Το δημιουργούμε…

Αυτό είναι άλλωστε και το κεντρικό μήνυμα που ο ίδιος δίνει με τον δομικό μετασχηματισμό του διεθνοποιημένου ομίλου, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις των καιρών.

Μετά από το «πράσινο φως¬ που άναψε τον περασμένο Δεκέμβριο, η Mytilineos θα είναι πλέον ένας όμιλος Μεταλλουργίας και Ενέργειας. Δύο δραστηριότητες απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές, ικανές να ξεκλειδώσουν πολλαπλάσια αξία σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους. Ενώ οι υφιστάμενοι κλάδοι κατασκευών και παραχωρήσεων γίνονται ξεχωριστές θυγατρικές εταιρείες, που θα αναπτύσσονται αυτόνομα.

Ο αναμφίβολα διορατικός και άκρως επιδραστικός Ευάγγελος Μυτιληναίος, προχωρά για δεύτερη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια σε πρωτοβουλία εταιρικού μετασχηματισμού. Η τωρινή απλούστευση της ομιλική δομή της Mytilineos, όπου ο ίδιος είναι βασικός μέτοχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, την καθιστά πιο ευανάγνωστη για τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ενώ και οι νέες θυγατρικές μπορεί να βρουν τη δική τους χρηματιστηριακή έκφραση.

Δείγμα επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τον όμιλο αποτελεί σαφέστατα και η πρόσφατη κίνηση της Fairfax (του Πρεμ Γουάτσα) που έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Mytilineos, με ποσοστό 4,68% έπειτα από αγορά μετοχών (από το στοκ των ιδίων) έναντι 50 εκατ. ευρώ.

Ξεχωριστό γεγονός στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ήταν και η ανάληψη από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο της ηγεσία της Eurometaux, αφού για πρώτη φορά Έλληνας επιχειρηματίας έγινε πρόεδρος του πανευρωπαϊκού φορέα εκπροσώπησης της βιομηχανίας μη-σιδηρούχων μετάλλων. Εξέλιξη που εκλαμβάνεται ως ευρωπαϊκή ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην Mytilineos, όσο και γενικότερα στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία.

Πέραν τούτων, το 2022 ολοκληρώθηκε από την Mytilineos, η κατασκευή της νέας υπερσύγχρονης μονάδας 826MW για την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Ακόμη, ο πολυσχιδής όμιλος έδωσε έμφαση και στην τεχνολογία αναπτύσσοντας την πλατφόρμα για τις έξυπνες πόλεις, που τέθηκε σε λειτουργία στα Άσπρα Σπίτια Διστόμου.

Πρόσφατα ο ελληνικός όμιλος μαζί με τον μακροχρόνιο επιχειρηματικό του συνεργάτη (την GE Gas Power) υπέγραψαν σύμβαση με τη ΔΕΗ της Ιρλανδίας, για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Στο περσινό 9μηνο τα μεγέθη της Mytilineos απογειώθηκαν με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 312 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 171%. Τη στιγμή μάλιστα που όμιλος φτάνει να αποτελεί περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών. Με 5.000 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 30 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές και 2,35 δισ. ευρώ ως αποτιμώμενο κοινωνικό προϊόν.

Λαμπρές είναι επίσης και οι επιδόσεις για τους επενδυτές. Αν κάποιος είχε τοποθετήσει 1.000 ευρώ για αγορά μετοχών το 1995, όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, τώρα η αξία του χαρτοφυλακίου θα ήταν… 70.000 ευρώ. Από υπεραξίες και μερίσματα που οδηγούν την απόδοση στο 7.000%. Σαν να τόκιζε κάποιος το αρχικό του κεφάλαιο πριν από 27 χρόνια, με ετήσιο σταθερό επιτόκιο 255,2%…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα