Leaders

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η Ελλάδα έχει κάνει σοβαρά βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυτό, σε καταλυτικό βαθμό, οφείλεται στον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η πρόοδος που καταγράφει την τελευταία τριετία η χώρα αποτελεί ένα γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς. Η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς. Την ίδια στιγμή, οι πρωτοβουλίες της αναγνωρίζονται από τον ΟΟΣΑ ως καλές πρακτικές, και εφαρμογές όπως το MyHealth βραβεύονται από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Με τη καθοριστική συμβολή του Κυριάκου Πιερρακάκη εξαρχής σε επίπεδο σχεδιασμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσεγγίστηκε ως μοχλός για μια ριζική αλλαγή στο πώς αλληλοεπιδρά ο πολίτης με το κράτος.

Το gov.gr, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 ενσωματώνοντας 501 ψηφιακές υπηρεσίες που προϋπήρχαν, όμως οι περισσότεροι πολίτες μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Τώρα, οι ψηφιακές υπηρεσίες πλησιάζουν τις 1.500, μετά από τον εμπλουτισμό τους στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Διαδικασίες όπως η δήλωση μιας γέννησης, που οδηγούσαν τους πολίτες σε πολλαπλές ουρές (ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις), ενοποιήθηκαν και ολοκληρώνονται για τον πολίτη γρήγορα και απλά, σε ένα και μόνο σημείο. Μητρώα διασυνδέονται μεταξύ τους ώστε να «συνομιλούν» κάθε φορά που χρειάζεται να ανταλλάξουν μια πληροφορία, απαλλάσσοντας τον πολίτη από τον αντιπαραγωγικό ρόλο του άτυπου κλητήρα.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, με εμπνευστή τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αποτυπώνεται στις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο. Από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018, το 2021 έφτασαν στα 567 εκατομμύρια και το 2022 στο 1 δισεκατομμύριο…

Αυτοί οι αριθμοί έχουν προστιθέμενη αξία γιατί αντανακλώνται στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων με τη μείωση των ουρών στις δημόσιες υπηρεσίες και όπως συνηθίζει να λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «εν τέλει, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό κερδίζουμε ζωή..».

Κατά τη διάρκεια του 2022, ο πολλαπλά επιδραστικός στην καθημερινότητα των Ελλήνων Κυριάκος Πιερρακάκης, έλαβε επιπλέον θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως είναι το σχέδιο νόμου «Οργάνωση των σχέσεων Κράτους – πολίτη» σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στόχος η καθιέρωση ενός σύγχρονου πλαισίου αλληλεπίδρασης του πολίτη με το Δημόσιο, με την εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων και φιλικών για τον πολίτη διαδικασιών σε όλες τις λειτουργίες του Δημοσίου.

Επιπλέον, ο καινοτόμος υπουργός έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας.

Η Ελλάδα γίνεται πια, μία από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε. η οποία θα έχει και τους τρεις λεγόμενους «Hyperscalers». Τις τρεις μεγάλες πολυεθνικές (Google, Amazon, Microsoft) που ασχολούνται με το public Cloud, ενώ μεγάλες επενδύσεις στο χώρο των Data Centers και του Cloud έχει πραγματοποιήσει ήδη η Realty στη Lamda Hellix.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα