Leaders

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

Το κύριο μέλημα του Βασίλη Ψάλτη, που κρατά το τιμόνι της Alpha Bank τέσσερα χρόνια τώρα, είναι η απαλλαγή της τράπεζας από τα «κόκκινα» δάνεια. Κυρίως όμως είναι η θωράκιση του ισολογισμού της, προκειμένου να έχει «γερά θεμέλια» που θα της επιτρέπουν να  απορροφά τα παντός τύπου εξωγενή σοκ.

Ο Βασίλης Ψάλτης, ως αρχιτέκτονας του στρατηγικού σχεδίου «Tomorrow» που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2021, δικαιώθηκε μέσα σε 16 μήνες. Το στοκ των προβληματικών δανείων υποχώρησε στο 8% τον Σεπτέμβριο του 2022 (από 44,8% το 2019) και ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στα 3,2 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να περιοριστούν τους επόμενους μήνες χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος για τον Βασίλη Ψάλτη είναι η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, που θα αντιπροσωπεύει το 20%-30% των κερδών, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος. Τα οικονομικά αποτελέσματα δικαιώνουν στην πράξη τις κινήσεις του Βασίλη Ψάλτη, καθώς η Alpha Bank εμφάνισε καθαρά κέρδη 335,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο της περσινής χρονιάς.

Η τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία με την καθαρή πιστωτική επέκταση να είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου περσινού τριμήνου. Επιτυγχάνοντας έτσι νωρίτερα τον ετήσιο στόχο της.

Αύξηση της τάξης του 10% εμφάνισε το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων στα  31,4 δισ. ευρώ και το κόστος ρίσκου, μειώθηκε στο 0,7% (από  2,5% το 2019). Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 17%, λόγω της αύξησης των χορηγήσεων δανείων, της αύξησης των επιτοκίων και των υψηλότερων εσόδων από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων.

Σημαντική ήταν και η στρατηγική συνεργασία στην οποία προχώρησε η Alpha Bank και με τον όμιλο της Nexi τον Ιούνιο. Δημιούργησαν τη Nexi Payments Greece, που στοχεύει στην παροχή πρωτοποριακών λύσεων για εμπόρους. Όπως και στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο μετασχηματισμού του κλάδου αποδοχής πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών  στην Ελλάδα.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Βασίλης Ψάλτης έδωσε το σήμα και η Alpha Bank βγήκε στις αγορές με την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 400 εκατ. ευρώ, 3ετούς  διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στο 2ο έτος και με κουπόνι 7%. Με την έκδοση αυτή ο δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) διαμορφώνεται στο 19,5%.

Προτεραιότητα όμως για τον Βασίλη Ψάλτη είναι να αποτελέσει η Alpha Bank πόλο έλξης των ικανών στελεχών που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό. Να επιστρέψουν δηλαδή και πάλι στην Ελλάδα και να καταστεί ο καλύτερος εργοδότης στη χώρας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα