Leaders

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Επιχειρηματίας

Αφεντικό του τηλεοπτικού ομίλου Αντέννα, ο 48χρόνος Θοδωρής Κυριακού έχει αποδείξει ότι πάνω απ’ όλα είναι ένας δεινός dealmaker.

Εξοικειωμένος με τις διεθνείς επενδυτικές πρωτοβουλίες κατάφερε πέρσι να σφραγίσει μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Ο αραβικός κολοσσός των media MBC Group, που εδρεύει Ντουμπάι απέκτησε ποσοστό 30% στον όμιλο Αντέννα Ελλάδος, εισφέροντας 225 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Κίνηση που αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα deals στον χώρο των media διεθνώς.

Επί ημερών Θοδωρή Κυριακού, γιου του αείμνηστου ιδρυτή του καναλιού Μίνωα Κυριακού, ο Αντέννα ακολουθεί μια συνεπή στρατηγική εξωστρέφειας, καθώς από ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας έχει καταστεί πολυεθνικός οργανισμός media. Αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο σε κάλυψη στην Ευρώπη, με παρουσία επίσης στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Διαθέτει 31 κανάλια και 3 ψηφιακές πλατφόρμες, σε 22 χώρες, ενώ απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό που ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια.

Τα νέα κεφάλαια προορίζονται για τη δημιουργία υπερσύγχρονων studios στην Αθήνα, αλλά και για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο. Ενδιαφέρον υπάρχει και για νεοφυείς digital επιχειρήσεις, καθώς και για εταιρείες παροχής digital υπηρεσιών, που θα ενισχύσουν το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο καταφανέστατα επιδραστικός Θοδωρής Κυριακού ξαναχτύπησε. Προχώρησε για λογαριασμό του Αντέννα στην εξαγορά, έναντι περίπου 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες, των Village Cinemas, τα οποία έχουν 42% μερίδιο αγοράς, παρουσία σε 7 περιοχές της χώρας (4 σημεία στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα) και 288 εργαζόμενους. Παράλληλα, διαθέτουν 62 αίθουσες, με χωρητικότητα 12.700 θέσεων.

Στον Αντέννα και έναντι τιμήματος 12 εκατ. ευρώ είχαν περάσει και τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης στην Ελλάδα, των αγώνων του Μουντιάλ που έγινε στο Κατάρ.

Ωστόσο, η άκρως προβληματική διαχείρισή τους από την συνδρομητική υπηρεσία ΑΝΤ1+ προκάλεσε ένα έντονα αρνητικό κλίμα στο πολυπληθές κοινό των ποδοσφαιρόφιλων. Κάτι σαν αυτογκόλ για τον τηλεοπτικό όμιλο, που μεταξύ των άλλων έχει επενδύσει στο Facebook, το Twitter, το Spotify καθώς και σε καινοτόμες εταιρείες όπως η Vice Media Group, η Τhrive Global και η Cheddar.

Επίσης, είναι στρατηγικός εταίρος και ένας από τους βασικούς μετόχους της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Raine Group, που εξειδικεύεται αποκλειστικά στον χώρο των media και των νέων τεχνολογιών.

Όσο για τον Θοδωρή Κυριακού, που μαζί με τα δύο αδέλφια του διατηρούν απόλυτα ενεργή τη θέση τους στη ναυτιλία, πριν από τέσσερα χρόνια έβαλε την υπογραφή του για την πώληση των θυγατρικών του ομίλου Αντέννα, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, έναντι 180 εκατ. ευρώ.

Προ διετίας ο όμιλος Αντέννα προχώρησε στην εξαγορά όλων των καναλιών της Sony Pictures Television, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, χωρίς να γίνει γνωστό το τίμημα της εξαγοράς. Προγενέστερα, το 2008 η πώληση της Nova TV στη Βουλγαρία, είχε φέρει στα ταμεία του Αντέννα 628 εκατ. ευρώ…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα