Leaders

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗΣ

Εφοπλιστές-Επιχειρηματίες

Αρχικά αμφισβητήθηκαν. Στη συνέχεια τους υποτίμησαν και στο τέλος νίκησαν…

Κάπως έτσι εξελίχθηκε σε αδρές γραμμές, η εντυπωσιακή επιχειρηματική έφοδος των Διόσκουρων του εφοπλισμού Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη. Το σχήμα των οποίων (πλαισιωμένο και από τον έμπειρο manager Αλέξανδρου Εξάρχου) έκανε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς… πράγματα και θαύματα, στην κυριολεξία. Ενισχύοντας με τις πολύπλευρες κινήσεις τους, όχι μόνο το αποτύπωμα, αλλά και το βαθμό επιδραστικότητας στο εγχώριο σκηνικό του επιχειρείν.

Αυτοδημιούργητοι και αδελφικοί φίλοι οι Μπάκος-Καϋμενάκης ξεκίνησαν από ναυτικοί και κατάφεραν με τόλμη και αποφασιστικότητα να ανέβουν ψηλά.

Ναυτιλιακές μπίζνες με έδρα τα Εμιράτα και έναν ιδιόκτητο στόλο περίπου 20 πλοίων, αλλά και πολυσχιδείς δραστηριότητες που ξεκινούν από τη διύλιση πετρελαίου, την ενέργεια και τις βιολογικές καλλιέργειες, και φτάνουν μέχρι το ποδόσφαιρο (με τον Αστέρα Τρίπολης), συγκαταλέγονταν στο μέχρι πρότινος επιχειρηματικό τους οπλοστάσιο. Που βαθμιαία όμως γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Το επενδυτικό τους στοίχημα με την Ελλάκτωρ κατέδειξε ότι και «σκληρά καρύδια» είναι και  ξέρουν να βγάζουν λεφτά. Πολλά λεφτά και σχετικά γρήγορα. Αφού μέσα σε διάστημα 17 μηνών τα τοποθετημένα κεφάλαια των 130 εκατ. ευρώ απέδωσαν περί τα 60 εκατ. ευρώ κέρδη. Με την Μότορ Όιλ να εξαγοράζει τον περσινό Μάιο το μετοχικό πακέτο του 29,87%, ενώ ένας μικρός αριθμός μετοχών δόθηκε στη διαδικασία της δημόσιας πρότασης που ακολούθησε.

Οι εφοπλιστές δεν επαναπαύθηκαν πάνω στις δάφνες της επιτυχίας καθώς πολύ γρήγορα (τον Ιούλιο του 2022) έκλεισαν το deal εξαγοράς του 31,7% της Ιντρακάτ. Προσφέροντας 70,2 εκατ. ευρώ, που ανάγεται σε 2,95 ευρώ ανά μετοχή. Όπως σε όλες τις άλλες έτσι και σε αυτήν την κίνηση είχαν μαζί τους τον Αλέξανδρο Εξάρχου, λειτουργώντας ως επιχειρηματική τριάδα. Με την κεφαλαιακή κατανομή να είναι για την τριπλέτα σε ποσοστά 40-40-20.

Στη βούλησή τους για αλλαγή σελίδας και αναπτυξιακή προοπτική της Ιντρακάτ, τοποθετείται και ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ. Με το επιχειρηματικό σχήμα να καλύπτει τα 31,7 εκατ. ευρώ και να είναι διατεθειμένο να εισφέρει κι άλλα 15 εκατ. ευρώ για τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα.

Το επιχειρηματικό τους ντεμαράζ δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο προσέφεραν 63,9 εκατ. ευρώ και ανέλαβαν τον έλεγχο (32,38%) της Παγκρήτιας Τράπεζας. Με στόχο να την καταστήσουν τον 5ο πόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Στο μεσοδιάστημα υπήρξε και ένα άνοιγμα στα media. Με την αγορά του καναλιού Action 24, την απόκτηση ελέγχου στο Attica tv, αλλά και την εξαγορά του Flash.gr με στόχο την αναβίωση και της ομώνυμης ραδιοφωνικής συχνότητας.

Αν μη τι άλλο, όλα αυτά και ενδεχομένως και άλλα πιστοποιούν ότι οι Μπάκος- Καϋμενάκης, μαζί με τον Εξάρχου, ήρθαν για να μείνουν στην επιχειρηματική σκηνή του τόπου.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα