Leaders

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Με πολυετή παρουσία στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης κατέχει τη νευραλγικής σημασίας θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της 5G Ventures ΑΕ, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, η οποία διαχειρίζεται το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός.

Διπλωματούχος Μηχανικός του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος International MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει εργαστεί 23 χρόνια, σε πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, τόσο στο εξωτερικό (Siemens AG) όσο και στην Ελλάδα (Wind, Vodafone, Tellas, Forthnet).

Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του ως Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετείχε αποφασιστικά στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, ενώ συνέβαλε στο σχεδιασμό και υλοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 της διεθνώς αναγνωρισμένης (από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ) ως βέλτιστη πρακτική, υπηρεσίας «13033».

Η επιλογή του, στις αρχές του 2021, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της 5G Ventures δεν ξάφνιασε. Η τηλεπικοινωνιακή αγορά και ευρύτερα η επιχειρηματική αναγνωρίζει την προσφορά και την αποτελεσματικότητα του Αντώνη Τζωρζακάκη. Ο οποίος, όπως απέδειξε και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικός γραμματέας, αλλά και προηγουμένως με τις πρωτοβουλίες που έλαβε ενώ ήταν στον ιδιωτικό τομέα, ενδιαφέρεται και εργάζεται για την πρόοδο της Ελλάδας.

Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός έχει στόχο να υποστηρίξει επιχειρήσεις με προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το 5G και το στοίχημα είναι να καταστεί μια αποτελεσματική γέφυρα μεταξύ Δημόσιων και Ιδιωτικών Επενδύσεων, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία του κάθε τομέα.

Σύμφωνα με την έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του DESI 2021 (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας) η δημιουργία του Φαιστός -το οποίο χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καινοτόμο εθνικό σχήμα για τη χρηματοδότηση του 5G- αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο στον απόηχο της πανδημικής κρίσης.

Σε αυτή τη φάση το Φαιστός «κτίζει» τη συνολική χρηματοδοτική του ικανότητα που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, για να εισέλθει στην κύρια δράση του. Περίπου 93 εκατ. ευρώ είναι η «προίκα» του από τα έσοδα της δημοπρασίας των αδειών για το 5G, ποσό που θα συμπληρωθεί από ιδιωτικά κεφάλαια (θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές).

Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Όπως ανακοινώθηκε στον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός συμμετέχει το Latsco Family Office, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, ενώ τη συμμετοχή του με 3 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο γερμανικός Όμιλος της Deutsche Telekom, που είναι βασικός μέτοχος του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, «η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών αντανακλά την πίστη στη δυναμική της αγοράς νέων ψηφιακών υπηρεσιών μέσω δικτύων 5G, αλλά και την εμπιστοσύνη στην καινοτόμα εθνική πρωτοβουλία του Φαιστός. Η διαχειρίστρια εταιρεία 5G Ventures εκτελεί απαρέγκλιτα, με ταχύτητα και προσήλωση τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το Ταμείο».

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως μέχρι τώρα, περίπου 30 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση, ορισμένες εκ των οποίων είναι από το εξωτερικό. Η συνέχεια του εγχειρήματος του Φαιστός με επικεφαλής τον Αντώνη Τζωρτζακάκη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Καθώς το ψηφιακό οικοσύστημα 5G, είναι εκείνο που θα οδηγήσει τη χώρα έγκαιρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα