Leaders

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Ευθύς, επίμονα σχολαστικός με τους αριθμούς, αλλά και με ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Καθοριστικό ρόλο στο «χτίσιμο» αυτής της σχέσης έχει παίξει, βέβαια, το γεγονός ότι υπήρξε στενός συνεργάτης του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επί σειρά ετών.

Με αυτά τα διαπιστευτήρια, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κλήθηκε να σηκώσει στους ώμους του το ελληνικό «σχέδιο Μάρσαλ», το Ταμείο Ανάκαμψης, που θεωρείται πως αποτελεί, ίσως, την τελευταία ευκαιρία της χώρας να πατήσει ξανά στα πόδια της μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα καταστροφικά λάθη των προηγούμενων δεκαετιών.

Εργασιομανής εκ φύσεως, είναι ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», με τις 893 σελίδες, με το οποίο η χώρα μας διεκδικεί συνολικά κονδύλια 30,5 δισ. ευρώ. Από το κτήριο της οδού Πανεπιστημίου έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες τηλεδιασκέψεις με στελέχη της Κομισιόν, ακόμα και έως πολύ αργά το βράδυ, για να είναι η χώρα μας μια από τις πρώτες που κατέθεσαν εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και για την εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων.

Ο «κλειδοκράτορας» του γενικού λογιστηρίου της χώρας, κρατά κάθε μέρα τον… λογαριασμό για τα έσοδα και τα έξοδα, διαφυλάσσοντας την ορθή πορεία του προϋπολογισμού, ενώ δεν είναι υπέρμαχος των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων. Άλλωστε, αποτελεί ένα από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που διαπραγματεύεται ήδη, τις αλλαγές των δημοσιονομικών στόχων, αφού η χώρα μας έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% μετά το 2023 και για τα επόμενα 40 χρόνια.

Άλλωστε, κρατά νυχθημερόν τον «λογαριασμό» της πανδημίας, η οποία έχει κοστίσει στην ελληνική οικονομία σχεδόν 40 δισ. ευρώ, ενώ καλείται να κοστολογήσει κάθε φορά τις εξελίξεις είτε για την υγειονομική είτε για την ενεργειακή κρίση και, ταυτόχρονα, να σχεδιάσει το πλέγμα μέτρων που απαιτεί η κοινωνία και η αγορά. Πάντα, υπό την προϋπόθεση ότι το ταμείο αντέχει και με γνώμονα τη διασφάλιση της ορθής δημοσιονομικής πορείας.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στοχεύει πάντα στο κέντρο των ζητημάτων που ζητούν λύσεις. Δεν μασά τα λόγια του, είτε σε συνεντεύξεις του, είτε βεβαίως και από το βήμα της Βουλής. Γνωρίζοντας μάλιστα τις παρενέργειες του πληθωρισμού, στέλνει το μήνυμα της αυτοσυγκράτησης στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ανάπτυξη. Τονίζοντας ότι «Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση, σε ό,τι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή. Οφείλουν οι επιχειρήσεις να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους, πως έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα