Pioneers

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι ένας οραματιστής ξενοδόχος που επιδιώκει να προσφέρει υψηλού επιπέδου φιλοξενία.

Ο CEO της Sani/Ikos δεν πτοήθηκε από την πανδημική κρίση. Παρέμεινε μεν προσηλωμένος στο μοντέλο ανάπτυξης του ξενοδοχειακού ομίλου (που «τρέχει» μαζί με τον αδελφό του Σταύρο), αλλά παράλληλα προχώρησε και σε επενδύσεις στο εξωτερικό. Εξαγοράζοντας δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Μαγιόρκα της Ισπανίας και στην Πορτογαλία. «Βγάλαμε», όπως λέει ο ίδιος, «το ελληνικό DNA του ομίλου εκτός συνόρων».

Το 2021 εξελίχθηκε δυναμικά για τη Sani/Ikos, όπου έχουν μετοχική συμμετοχή η Oaktree Capital, η Goldman Sachs, η Hermes GPE, η Moonstone Investments και η Florac.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα νέα επενδυτικά σχέδια. Στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται 10 πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κω στην Ελλάδα, καθώς και σε Ισπανία και Πορτογαλία. Παράλληλα δύο νέα συγκροτήματα στην Κέρκυρα και την Ιβηρική βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, ενώ μια νέα μονάδα θα δημιουργηθεί στον κόλπο Κισσάμου των Χανίων. Και, όπως έχει επισημάνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, «η ανάπτυξη του πολυτελούς Resort πέντε αστέρων, θα δώσει σημαντική ώθηση στον ποιοτικό τουρισμό της περιοχής. Ενός ταχέως αναπτυσσόμενου προορισμού, με σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, την απασχόληση και την οικονομία. Παράλληλα, θα ενισχύσει την εικόνα όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Κρήτης συνολικά, ως ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού».

Γεννημένος πριν από 68 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι ένας καινοτόμος επιχειρηματίας. Με τις πρωτοβουλίες του, άλλαξε το πρόσωπο του all-inclusive, καθώς τα resorts προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες με ένα Four Seasons. Και η πολυτέλεια είναι το συνώνυμο των υπηρεσιών της Sani/Ikos.

Ο μάνατζερ του Ομίλου σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας και έχει διδακτορικό τίτλο από το University of London.

Με τις νέες επενδύσεις της Sani/Ikos έχουν ασχοληθεί και οι Financial Times. Κάνοντας λόγο σε δημοσίευμά τους για απόβαση των Ελλήνων στην Ιβηρική χερσόνησο και για μια μικρή ελληνική αυτοκρατορία, που επεκτείνεται. Επ’ αυτών, ο Ανδρέας Ανδρεάδης απαντά πως «οι Έλληνες επέστρεψαν ξανά», καθώς υπήρχε ελληνική αποικία το 500 π.Χ. στην Ισπανία.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν ο πατέρας των αδελφών Ανδρεάδη, Αναστάσιος, αποξήρανε έναν βάλτο για να χτίσει το Sani Beach Club. Το πρώτο ξενοδοχείο είναι σήμερα ένας όμιλος πολυτελείας με ενεργητικό που κυμαίνεται από 1,4 έως 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (μέχρι την πλήρη υλοποίηση του business plan). Με επενδύσεις προσανατολισμένες στην αειφορία, υιοθετώντας κριτήρια ESG. Όπως η επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030, η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και τα μηδενικά απόβλητα για τις εγκαταστάσεις του μέχρι το 2024. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες Sani/Ikos χρησιμοποιούν ήδη ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές με εγγυήσεις προέλευσης, ενώ ανακυκλώνεται το 100% των λυμάτων τους.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης θεωρεί ότι τα τουριστικά έσοδα του 2022 θα αγγίξουν εκείνα του 2019. Λέει, όμως, ότι «η ολική επαναφορά και τα νέα ρεκόρ θα έρθουν μόνο με σωστό σχέδιο, πολύ δουλειά και ορθή διαχείριση της πανδημίας».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα