Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με αμοιβαία επωφελείς (win-win) κινήσεις, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, επικεφαλής της Intrum Hellas, πέτυχε μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της εταιρείας να «πρασινίσει» προβληματικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία και επέστρεψαν στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Γιώργο Γεωργακόπουλο είναι η «αναπτυξιακή», όπως λέει,  διαχείριση των τιτλοποιημένων δανείων, ύψους 17 δισ. ευρώ που έχει αναλάβει μέσω του «Ηρακλή» η Intrum Hellas. Ενώ εξίσου σημαντική πρόκληση αποτελεί και η διαχείριση των χιλιάδων ακινήτων που αποτελούσαν collateral σε δάνεια και υπάρχει η ανάγκη να επανέλθουν σε παραγωγική χρήση. Τομέα στον οποίο η εταιρεία λειτουργεί ως real estate servicer.

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, όταν θέλει να αποφορτιστεί, παίζει γκολφ ή κάνει πεζοπορία στους ορεινούς όγκους των Άλπεων, αλλά και της κοντικής Ζήρειας. Και εκεί, στον καθαρό αέρα, καταστρώνει το σχέδιο της επόμενης μέρας και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για να συνεχίσει η Intrum να πρωταγωνιστεί ως ένας από τους τρεις μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς.

Όπως λέει ο ίδιος, «πρώτος στόχος είναι να συνεχίσουμε την  αναπτυξιακή διαχείριση των προβληματικών δανείων και αυτό μέσα από βιώσιμες ρυθμίσεις -το λεγόμενο «πρασίνισμα» των δανείων- για να απελευθερωθούν οι οφειλέτες από τα βάρη του παρελθόντος. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα σε υγιείς βάσεις και τα νοικοκυριά θα ξαναβάλουν σε μια τάξη τη ζωή τους».

Επόμενο βήμα είναι να προχωρήσoυν οι ενοποιήσεις ομοειδών επιχειρήσεων για να δημιουργηθούν μεγαλύτερα, βιώσιμα και πιο εξωστρεφή σχήματα. Όπως και η διεκδίκηση του πακέτου προβληματικών δανείων, ύψους 5 δισ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH.

Η Intrum Hellas έχει υπό διαχείριση δάνεια ύψους 25,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε συνολική αξία (νομικές απαιτήσεις) 50,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα μισά είναι επιχειρηματικά δάνεια.

Ειδικά στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, με μετοχικές και εμπορικές συνεργασίες η Intrum Hellas έχει προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές στον κλάδο των ξενοδοχείων και των οινοποιείων. Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο κλάδος των logistics όπως και της αγροδιατροφής.

Η Intrum βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, από την επικοινωνία με τους επιχειρηματίες, προκύπτει ότι στην πλειονότητα είναι θετικοί στην προοπτική συνένωσης.

Οι επιχειρηματίες, λέει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, είναι ανοικτοί στο consolidation επειδή έχουν αντιληφθεί ότι το πρόβλημά τους δεν έχει να κάνει μόνο με τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά είναι και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Ξέρουν ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Να ενισχυθούν σε επίπεδο τεχνογνωσίας, να επιδιώξουν οικονομίες κλίμακας, να αναζητήσουν νέους επενδυτές. Εμείς από την πλευρά μας προσεγγίζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αναζητούμε την βέλτιστη λύση.

Επιδίωξη της Intrum Hellas είναι να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ώστε να αναδειχθούν επιχειρηματικές μονάδες υγιείς που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των επόμενων ετών. Ένα στοίχημα που είναι κρίσιμο, όχι μόνο για την εταιρεία και τους 1.300 εργαζόμενους της, αλλά και για την οικονομία.

Και όπως λέει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, «δουλειά μας είναι, με βάση τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε αναλάβει και τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει, κυρίως για τις τιτλοποιήσεις, να έχουμε καλές αποδόσεις και να βοηθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία να απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα