Leaders

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Επιχειρηματίας με ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων είναι ο Χρήστος Ιωάννου.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Άβαξ και πρόεδρος της Donkey Hotels (ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια πεντάστερων ξενοδοχείων με πάνω από 800 δωμάτια στην Ελλάδα) έχει μπροστά του ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις.

Καθώς η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία τίθενται προς υλοποίηση υποδομές πολλών δισ. ευρώ, αλλά και ιδιωτικά έργα με πρώτο και μεγαλύτερο την εμβληματική ανάπτυξη του Ελληνικού, ο Χρήστος Ιωάννου είναι καλά τοποθετημένος, έτσι ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ο Όμιλος Άβαξ το 2021 ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Αφορά την πρώτη φάση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, έργο που θα εξελιχθεί τα επόμενα 8 χρόνια και όταν παραδοθεί θα συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών και στην αποσυμφόρηση κεντρικών σημείων πρωτεύουσας.

Παράλληλα ο κατασκευαστικός Όμιλος διεκδικεί (ή θα διεκδικήσει) τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), την επέκταση της Αττικής Οδού, το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, υποδομές μεγάλου βεληνεκούς που παράγουν αξία για τη χώρα.

Ο πρόεδρος, αλλά και βασικός της Άβαξ, τονίζει τη διαφοροποίηση του Ομίλου, επισημαίνοντας τη σταθερότητα που έχει επιτευχθεί, παρά τις μετοχικές αλλαγές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, ενώ αντιμετωπίζει θετικά το μέλλον κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής στόχευσης της κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα.

Ο κατασκευαστικός Όμιλος στον οποίο ηγείται ο Χρήστος Ιωάννου, έχει προετοιμαστεί για το νέο τοπίο που αναμένεται στις κατασκευές εκσυγχρονίζοντας την οργανωτική δομή του.

Μεταξύ άλλων η Άβαξ έχει προωθήσει τη μεταβίβαση των συμμετοχών της σε συμβάσεις παραχώρησης σε θυγατρική εταιρεία με σκοπό να αναδείξει την αξία αυτού του χαρτοφυλακίου και να διευκολυνθεί η άντληση κεφαλαίων. Στο 9μηνο της περσινής χρονιάς τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 38,7% ( στα 521 εκατ. ευρώ), η λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) ανέβηκε στα 40,2 εκατ, τα καθαρά κέρδη ήταν 3,2 εκατ. ενώ στα 1,68 δισ. ήταν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Οι νέες προκλήσεις σχετίζονται με τις διεθνείς ανατιμήσεις των δομικών υλικών και τις σημαντικές αυξήσεις στα έξοδα μεταφοράς και ενέργειας. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Όμιλος προωθεί μία σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις προκειμένου να ενισχύσει την ταμειακή του ρευστότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες χρηματοδότησης νέων επενδύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν.

Στο επιχειρηματικό στρατόπεδο της Donkey Hotels (στην οποία συμμετέχουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Ιωάννου) δίνεται έμφαση στην κατασκευή του νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων σε προνομιακή τοποθεσία της Σαντορίνης. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ (αγορά γης και κατασκευή) σε μια έκταση 42 στρεμμάτων.

Ο Χρήστος Ιωάννου, γεννημένος πριν από 49 χρόνια στη Λευκωσία της Κύπρου, έχει μια μικρή μετοχική θέση (της τάξεως του 1,4%) στην Αεροπορία Αιγαίου (Aegean Airlines).

Μέλος του Chancellor’s Court of Benefactors στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο MIT Sloan Executive Board, ο επιχειρηματίας διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ελληνικό και ειδικά για τους ουρανοξύστες που πρόκειται να κατασκευαστούν εκεί, σταδιακά.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα