Leaders

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Δύο κρίσιμες επιχειρηματικές συμφωνίες κι ένα κερδισμένο, προσωπικό στοίχημα… Τι άλλο χρειάζεται για να πιστοποιηθεί ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι πάντα εδώ; Αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς όλους εκείνους που κατά καιρούς «έβλεπαν» είτε το «τέλος εποχής», είτε τους «τίτλους τέλους» στην πολυσυζητημένη δράση του.

Δεινός παίκτης του πινγκ πονγκ στα χρόνια της νιότης του, ο 83χρονος σήμερα επιχειρηματίας έχει αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτει το ένστικτο και την «τεχνογνωσία» του νικητή. Γνωρίζει οκτώ γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Γαλλικά και Σερβικά) μα πάνω απ’ όλα μιλάει απταίστως τη «γλώσσα» των μπίζνες. Στις οποίες και έχει παρουσία επί σχεδόν μισό αιώνα. Όχι πλέον με το ίδιο βεληνεκές του παρελθόντος, αλλά παραμένοντας ένας εξαιρετικά υπολογίσιμος και επιδραστικός «παίκτης».

Τα κομβικά γεγονότα του 2020 για τον Σωκράτη Κόκκαλη ήταν δύο. Κατ’ αρχήν η επίτευξη της συμφωνίας, έπειτα από μακρά και σύνθετη διαπραγμάτευση, της συμφωνίας με τους ομολογιούχους-πιστωτές της Ιντραλότ. Κίνηση η οποία απέφερε απομείωση χρέους κατά 163 εκατ. ευρώ, κάνοντας τον ιστορικό της ηγέτη να δηλώσει στις 5 του μηνός του περασμένου Αυγούστου, πώς πρόκειται για «ιστορική μέρα». Και πώς «η νέα κεφαλαιακή δομή βελτιώνει σημαντικά τη θέση της εταιρείας και τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες στις ανεπτυγμένες αγορές με βάση το στρατηγικό της σχεδιασμό». Ένα από τα «κλειδιά» της συμφωνίας ήταν η αμερικανική θυγατρική της Ιντραλότ, η οποία εμφανίζει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και καταφανώς θα έχει σημαίνοντα ρόλο στην «επόμενη μέρα» του ομίλου.

Το δεύτερο χρονολογικά γεγονός της περσινής χρονιάς αφορούσε το deal πώλησης της Intrasoft international, θυγατρικής κατά 91,72% της Ιντρακόμ. Με τη συνολική αξία της συμφωνίας να διαμορφώνεται (μαζί με την εκχώρηση των δανείων) στα 235 εκατ. ευρώ. Ξεπερνώντας έτσι το αμέσως προηγούμενο, μεγαλύτερο deal της Hellas on Line, η οποία εκχωρήθηκε το 2014 έναντι 221 εκατ. ευρώ.

Με την πώληση του «ασημικού» της Intrasoft international, η Ιντρακόμ βελτιώνει το χρηματοοικονομικό της προφίλ, καθώς μειώνεται ο δανεισμός, ενώ από την άλλη εισρέουν στο ταμείο περί τα 153 εκατ. ευρώ μετρητά. Η ρευστότητα που αποκτά και η δυνατότητα μόχλευσης που θα έχει η Ιντρακόμ, σαφώς και της δίνουν την επενδυτική ισχύ και την ευχέρεια να ανοίξει περισσότερο την επιχειρηματική της βεντάλια. Εξελισσόμενη όπως όλα δείχνουν σε επενδυτική εταιρεία. Στον χορό των εξελίξεων πάντως εντάσσεται και η πώληση από θυγατρική του ομίλου, έναντι 28,5 εκατ. ευρώ, έκτασης στη Μύκονο. Ενώ το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η πορεία της θυγατρικής (κατά 37,79%) Ιντρακάτ.

Οι πυκνές κινήσεις που φέρουν την υπογραφή του Σωκράτη Κόκκαλη στοχεύουν:

Κατά πρώτον, στο να κλείσουν οι εταιρικές εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «αγκάθι» στην υστεροφημία του. «Στοίχημα» προσωπικό που ανέλαβε ο ίδιος να το διαχειριστεί με επιτυχία.

Δεύτερον, να τακτοποιήσει τα εντός της οικογένειας «μερίδια» για το επέκεινα των νεότερων μελών.

Και τρίτον, να χαράξει εκ νέου μια επιχειρηματική στρατηγική, ευθυγραμμιζόμενη στις τρέχουσες απαιτήσεις των καιρών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα