ΒΑΝΑ ΣΥΨΑ

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Αν και η ίδια έχει επιλέξει να δουλεύει «αθόρυβα», οι πολλαπλές αναφορές στο όνομά της από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έχουν κάνει ευρέως γνωστό το έργο της.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Βάνα Σύψα, είναι μία επιστήμονας παγκοσμίου βεληνεκούς, που διαδραματίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας.

Μαζί με την ομάδα της, στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσε για πρώτη φορά σαφή εικόνα για την επίδραση του πρώτου lockdown στον περιορισμό της επιδημίας στη χώρα, η οποία μάλιστα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.

Με μαθηματικές εκτιμήσεις, βάσει πραγματικών δεδομένων, που αφορούσαν στις επαφές των ανθρώπων την περίοδο του πρώτου «απαγορευτικού», αξιολογήθηκε η συνεισφορά του κάθε μέτρου ξεχωριστά στη διασπορά του ιού στην κοινότητα και στον περιορισμό της επιδημίας. Μάλιστα, η εργασία έγινε δεκτή για δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (CDC).

Οι τοποθετήσεις των σχολιαστών ήταν διθυραμβικές καθώς για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα είχε διαθέσιμα δεδομένα, με βάση τα οποία θα μπορούσε να προχωρήσει, γνωρίζοντας τη συνεισφορά του κάθε μέτρου.

Ο όρος «μαθηματικός εγκέφαλος» αποκτά υπόσταση στο πρόσωπο της Βάνας Σύψα, με τα τεκμήρια να έρχονται από το πρώτο κύμα της πανδημίας (Φεβρουάριος – Απρίλιος). Τα μοντέλα τα οποία ανέπτυξε η ομάδα της επαληθεύτηκαν και αποτέλεσαν τη «βίβλο» για τη διαχείριση του δεύτερου και σφοδρότερου επιδημικού κύματος.

Η Βάνα Σύψα τυγχάνει παγκοσμίου αναγνώρισης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη θέση της ως προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Κλινικής Βιοστατιστικής (International Society for Clinical Biostatistics, ISCB).

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα