ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση

Καλοκαιρινή ήταν η βραδιά στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν ο ιερός βράχος της Ακρόπολης φωτίσθηκε από ένα λευκό, πνευματικό φως δίνοντας νέα λάμψη στο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού.

«Αυτά τα μάρμαρα, κι αυτά που γράφτηκαν πάνω σε αυτά τα μάρμαρα συνοδεύουν για 2.500 χρόνια, όχι μόνο τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλά και τη διανόηση όλης της ανθρωπότητας», έλεγε στην εκδήλωση, που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο ο Αντώνης Παπαδημητρίου. Πρόεδρος ενός ιδρύματος, που υλοποιεί με συνέπεια και αφοσίωση το όραμα του δημιουργού του, Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, αλλά και ο σύγχρονος ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, συνιστούν μία μόνον από τις δωρεές, που παρά τους περιορισμούς της πανδημίας θέλησε να εκπληρώσει ο Αντώνης Παπαδημητρίου. Γιατί για εκείνον «σε περιόδους κρίσης ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», όπως έχει πει. Όπως και η υγεία ασφαλώς.

Το Ίδρυμα Ωνάση, άλλωστε, ήταν και είναι μέγας δωρητής και στον τομέα αυτό. Η ανέγερση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου δίπλα στο Ωνάσειο Καρδοχειρουργικό, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ και, επιπλέον, 30 εκατομμυρίων για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του, συνιστά έργο ύψιστης ευεργεσίας.

Από την αρχή της πανδημίας εξάλλου η προσφορά του Αντώνη Παπαδημητρίου σε ιατρικό υλικό, συγκεκριμένα σε 13,5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες ήρθε να δώσει άμεση λύση στην τεράστια ανάγκη εκείνης της στιγμής.  Ενώ μία ακόμη δωρεά του στο Ολυμπιακό Κέντρο, στου Γουδή, προβλέπεται να αποδώσει έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Όπως λέει ο ίδιος «προορισμός μας είναι, να είμαστε αρωγοί στην κοινωνία και την πολιτεία τιμώντας το παρελθόν και κοιτάζοντας προς το μέλλον». Κι αυτό το δεύτερο περνά πάντα και μέσα από τον πολιτισμό, αφού ως άνθρωπος με εξαιρετική παιδεία και κουλτούρα  βρίσκεται σταθερά κοντά στις τέχνες και τα γράμματα.

Η επιτυχία της «Στέγης» του Ιδρύματος Ωνάση οφείλεται εν πολλοίς και στη δική του προσήλωση στο τετράπτυχο που όρισε ο Ωνάσης «παιδεία, πολιτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη και επιχειρηματικότητα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρά την υποχρεωτική παύση της λειτουργίας της, λόγω κορωνοϊού παραμένει ενεργή και δυναμική με όποιους τρόπους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Γιατί για τον Αντώνη Παπαδημητρίου, «η διήγηση της ιστορίας του Ιδρύματος Ωνάση είναι μια συλλογή σκέψεων, οραμάτων και πράξεων. Όχι μόνο επιχειρηματικών, αλλά και πνευματικών».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα