ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Ο Γιάννης Στουρνάρας πιστεύει πως το «εμβόλιο» για μια υγιέστερη Ευρώπη είναι μια ολοκληρωμένη, ισχυρή τραπεζική ένωση.

Η θέση του Διοικητή της ΤτΕ, την οποία διατύπωσε και προς τους ομολόγους του στην ΕΚΤ είναι σαφής: Η πανδημία ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για έναν ανθεκτικότερο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Και ότι απαιτείται μια πιο φιλόδοξη πολιτική βούληση, για τη δημιουργία ενιαίου, κατάλληλα σχεδιασμένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των καταθετών ανά την Ευρώπη, περιορίζοντας την πιθανότητα μελλοντικών επιπλοκών.

Εύστροφος, με άρτια γνώση των οικονομικών, οξυδερκής, με πολιτική σκέψη και γρήγορος στις αποφάσεις του, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι το πλέον επιδραστικό πρόσωπο στον χρηματοπιστωτικό και όχι μόνο τομέα. Αρθρώνει λόγο χωρίς να ωραιοποιεί τις καταστάσεις και χαίρει μεγάλης αποδοχής και στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τον περασμένο Ιούνιο η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα ανανεώθηκε για άλλα 6 χρόνια και θα είναι με την ολοκλήρωση της το 2026, ο δεύτερος μακροβιότερος Διοικητής της ΤτΕ μετά τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε μετά την ανανέωση της θητείας του.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας και του lockdown, που η ελληνική οικονομία είχε «παγώσει», ο Γιάννης Στουρνάρας χειρίστηκε με επιτυχία κρίσιμα ζητήματα με κορυφαίο εκείνο της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο νέο QE της ΕΚΤ. Κάνοντας παράλληλα και σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εξάλλου και στο πρόσφατο παρελθόν είχε διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα των capital controls και των παρενεργειών που αυτά δημιούργησαν όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό, αλλά και στο ευρύτερο τοπίο της εγχώριας οικονομίας.

Ο οικονομολόγος και πανεπιστημιακός Γιάννης Στουρνάρας ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που προετοίμασε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, την περίοδο 1996-2000.

Τώρα «τρέχει» το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) καθώς πιστεύει ότι για την οριστική απαλλαγή των τραπεζών από τα προβληματικά δάνεια, απαιτείται μία πιο ολιστική λύση.

Το σχέδιο του 61χρονου Γιάννη Στουρνάρα είναι αυτή η bad bank να διαχειριστεί τα δάνεια που δεν θα πάνε στον «Ηρακλή» και όσα δημιουργηθούν από την πανδημία, τα οποία υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως αν υιοθετηθεί ως λύση «μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο τέλος του 2021 – αρχές του 2022 οι τράπεζες θα περιορίσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα