ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΟΣ

Στην πράξη αποδεικνύει ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος την «προφητική» δήλωση «We ride the storm» (πηγαίνουμε σε καταιγίδα) που είχε κάνει πριν από περίπου δύο χρόνια, για τις τρικυμίες που έρχονται στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο.

Μπορεί το 2018, όταν έκανε τη δήλωση ο Χιώτης εφοπλιστής, η COVID-19 να μην είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή της, αλλά σήμερα, εν μέσω καταιγίδας, η ΤΕΝ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανθεκτικότητά της.

Η Tsakos Energy Navigation κατάφερε να κρατήσει σταθερή την κερδοφορία της, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει φέρει η πανδημία σε όλα τα επίπεδα. Στο 9μηνο της περυσινής χρονιάς, κατάφερε να έχει έσοδα που φτάνουν τα 512 εκατ. δολάρια, ποσό που είναι κατά 90 εκατ. δολάρια περισσότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Τα κέρδη της για το ίδιο διάστημα έφτασαν  τα 70,6 εκατ. δολάρια , ενώ τα αποθεματικά της εταιρείας ανέρχονται σε 236 εκατ. δολάρια. Στο διάστημα αυτό η TEN πούλησε έξι δεξαμενόπλοια με μέσο όρο ηλικίας τα 14,7 έτη, αποδίδοντας στην εταιρεία 37,5 εκατ. δολάρια, αφού πρώτα αποπληρώθηκαν δανειακές υποχρεώσεις 61 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία δεν έμεινε στην πώληση παλαιότερων πλοίων, αλλά παρέλαβε και τέσσερα υπερσύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον δεξαμενόπλοια. Τα τέσσερα δεξαμενόπλοια, θα αποφέρουν έσοδα ύψους 200 εκατ δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια στην εταιρεία.

Επιπλέον η ναυτιλιακή εκμεταλλεύτηκε τις πολύ χαμηλές τιμές στα ναυπηγεία για να καταθέσει δύο ακόμα παραγγελίες, μια για ένα δεξαμενόπλοιο DP2 και ένα LNG carrier.

Σήμερα ο Νίκος Τσάκος βρίσκεται σταθερά μέσα στους 10 μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, με ένα στόλο που η αξία του ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολάρια, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης πλοιοκτητών δεξαμενοπλοίων στο κόσμο, της Intertanko.

Σημαντικές είναι και οι επενδύσεις που κάνει η οικογένεια Τσάκου στην ιδιαίτερα πατρίδα τους, τη Χίο. Ο ναυτιλιακός όμιλος αγόρασε το Ξενία Χίου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και με τη Μαρίνα Χίου, της οποίας τη διαχείριση έχει αναλάβει επίσης ο χιώτικος ναυτιλιακός όμιλος.

Επίσης στη Χίο στεγάζεται και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» με βασική επιδίωξή του την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της ευημερίας των ναυτικών, στην μόρφωση, την εκπαίδευση και την έρευνα θεμάτων ναυτιλίας, στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος και την ναυτική κληρονομιά και παράδοση.

Στη Χίο δραστηριοποιείται και το πρώτο ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ναυτικό λύκειο στην Ευρώπη. Το TEENS έχει σκοπό να ενισχύσει τη ναυτική εκπαίδευση.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα